Marleen Riemens: 'Forse middelenbesparing lukt in proeven'

Het thema van de Plant- & Bodemgezondheidsdag is 'Grip op de teelt van de toekomst'. Marleen Riemens van Wageningen University & Research vertelt wat akkerbouwers dinsdag 6 september op proefboerderij Valthermond te zien en te horen krijgen.

Marleen+Riemens%3A+%27Forse+middelenbesparing+lukt+in+proeven%27
© Wageningen University en Research

Vanwaar dit thema?

'Afgelopen jaren hebben we op zand en klei in onderzoek aan plant- en bodemgezondheid gewerkt aan een systematische aanpak van ziekten, plagen en onkruiden. Dit gaat verder dan alleen bestrijden. De aanleiding is de maatschappelijke druk om gebruik van gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen en te komen tot een duurzame teelt met economisch perspectief.'

Een integrale aanpak van gewasbescherming gaat verder dan het bestrijden van ziekten en plagen

Marleen Riemens, onderzoeker Wageningen University & Research

Wat verstaan jullie onder Integrated Crop Management (ICM)?

'Dit betreft een integrale aanpak van gewasbescherming met als vijf pijlers: gewasdiversiteit, robuuste rassen, duurzaam bodembeheer, gerichte bestrijding en monitoring. De uitdaging is om de juiste preventieve maatregelen te kiezen uit een combinatie van deze pijlers.'

Hoeveel reductie op het middelengebruik is mogelijk?

'Met ruimere rotaties, slimmere vruchtwisseling, groenbemesters en bewust omgaan met gewasresten lukt het in onderzoek om de ziekte- en plaagdruk aanzienlijk te verlagen. Daardoor zijn in proeven afhankelijk van het gewas en het groeiseizoen reducties mogelijk tot 90 procent.'


Welke knelpunten zijn er om ICM meer praktijkrijp te maken?

'Monitoren van gewassen is nodig om actiedrempels vast te stellen voor het nemen van maatregelen. Dat kost nog veel tijd en het streven is om dit te automatiseren onder meer door te werken met beeldherkenning. Een andere uitdaging blijft de ontwikkeling van rassen die nog meer robuust zijn en verder vraagt een ruimere vruchtwisseling ook om een economische analyse.'


Wat zijn blikvangers van de Plant- & Bodemgezondheidsdag?

'Per pijler van ICM kunnen bezoekers diverse workshops volgen en proeven bekijken. Er zijn rassenvergelijkingen en verder geeft een bladschimmelproef in suikerbieten telers concrete handvatten voor preventieve bestrijding. Ook is er de workshop bouwplanrotatie die vooral ingaat op de uitdaging van akkerbouwers in de Veenkoloniën.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer