Fries pleidooi voor schrappen ammoniakregels uit Omgevingswet

De Friese Provinciale Staten vragen het provinciebestuur de Wet ammoniak en veehouderij (Wav) uit de Omgevingswet te schrappen. Een nipte meerderheid van 21 stemmen voor en 20 stemmen tegen stemde woensdagavond na het debat over de Omgevingswet voor het amendement van het CDA en Statenlid Maarten Goudzwaard.

Fries+pleidooi+voor+schrappen+ammoniakregels+uit+Omgevingswet
© Burt Sytsma

De Wav regelt sinds 2002 de bescherming van aangewezen kwetsbare gebieden voor ammoniak via emissieplafonds per veehouderij. De wet vervalt bij inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2023. Het beschermen van gebieden is daarmee gedecentraliseerd naar de provincies. Dit biedt provincies de mogelijkheid om rekening te kunnen houden met de regionale verschillen in de gevolgen van ammoniakdepositie.

Volgens CDA-Statenlid Maaike Prins is de Wav overbodig geworden. 'Het is al een vrij oude wet. De boerderijen die bij verzuringsgebieden lagen, zijn al gesaneerd. We hebben zo verschrikkelijk veel regels voor het houden van dieren, de Natuurbeschermingswet, geur- en fosfaatregels, noem maar op. Het is onnodig om met meer regelgeving te komen. Het streven van de overheid is juist om tot een vermindering te komen, maar hiermee wordt het tegenovergestelde bereikt.'

Het CDA en Goudzwaard geven aan dat de provincie ten onrechte heeft aangegeven dat het nodig is om regels voor de uitstoot van ammoniak te stellen in de Omgevingswet. 'Met de Wet natuurbescherming is immers al voorzien in regelgeving rond uitstoot c.q. de depositie van stikstof, een stof die niet los kan worden gezien van ammoniak.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 9°
  80 %
 • Woensdag
  13° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  70 %
Meer weer