Invoering Omgevingswet opnieuw uitgesteld

De invoering van de Omgevingswet loopt opnieuw vertraging op. Het ministerie van Binnenlandse Zaken hoopt de wet nu op 1 juli 2022 te laten ingaan. Oorspronkelijk stond de invoeringsdatum op 1 januari 2021.

Invoering+Omgevingswet+opnieuw+uitgesteld
© niels de vries

De nieuwe vertraging wordt donderdag door demissionair minister Kajsa Ollongren gemeld in een brief aan de Tweede Kamer. De Omgevingswet moet allerlei wetten en regels op het gebied van ruimtelijke ordening en leefomgeving bundelen en vereenvoudigen.


Volgens Ollongren is er onder andere meer tijd nodig om de benodigde ICT-systemen 'opgeleverd, ingeregeld en stabiel werkend te krijgen'. Uiterlijk 1 oktober dit jaar moeten de minimale functies van het systeem draaien, zodat burgers en bedrijven genoeg tijd hebben om ermee te oefenen.

Ook zijn nog niet alle organisaties die onder de nieuwe wet vallen even ver met de voorbereidingen. Er is ook gekeken naar 1 januari en 1 april 2022 als ingangsdatum, maar die data komen allebei nog te vroeg, aldus de minister.


Financiële gevolgen

Het uitstel zal ook financiële gevolgen hebben, zowel voor het ministerie als provincies, gemeenten en andere betrokkenen. Bestaande systemen moeten langer draaiende worden gehouden. Omdat er meer tijd nodig is, gaat de implementatie meer geld kosten. Om hoeveel extra geld het gaat, 'wordt nu in kaart gebracht', aldus Ollongren.

Adviesbureau KPMG schatte eerder dit jaar dat de invoering van de Omgevingswet de verschillende overheden 1,3 miljard euro tot 1,9 miljard euro kosten, uitgesmeerd over 2016 tot 2029. De meeste kosten komen voor rekening van gemeenten. Ongeveer driekwart van dat geld is al in de afgelopen vijf jaar uitgegeven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer