Invoering Omgevingswet opnieuw vertraagd

De invoering van de Omgevingswet loopt opnieuw vertraging op. Minister Hugo de Jonge (CDA) van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening schrijft aan de Tweede Kamer dat er meer tijd nodig is voor het testen van digitale systemen waarmee straks onder meer nieuwe omgevingsplannen worden gepubliceerd.

Invoering+Omgevingswet+opnieuw+vertraagd
© DIRK HOL

Volgens de Jonge is uit verschillende overleggen met medeoverheden en experts over de invoering van de Omgevingswet, naar voren gekomen dat er meer tijd nodig is om goed te oefenen met de digitale systemen. Dat is op dit moment niet met alle systemen mogelijk.


‘Er gaat al veel goed met de invoering van de Omgevingswet, de vergunningverlening functioneert goed. Daarnaast zijn bijna alle gemeenten, provincies en waterschappen inmiddels aangesloten op het nieuwe systeem, waarmee inmiddels veel wordt geoefend. We zien echter bij de zogeheten planketen waar gemeenten, provincies en waterschappen met plansoftware nieuwe omgevingsplannen kunnen publiceren, dat er verschillende onzekerheden zijn’, aldus De Jonge.

De inwerkingtreding van de Omgevingswet stond na een eerder uitstel gepland voor 1 juli 2022. Dat vindt De Jonge nu te vroeg. In de komende weken gaat hij, samen met de bestuurlijke partners, bezien welke datum verantwoord is om de Omgevingswet in te voeren.


2022 of 2023

Afhankelijk van de uitkomsten van dat overleg wordt de beoogde invoeringsdatum 1 oktober 2022 of 1 januari 2023. Voordien ontvangt de Tweede Kamer het ontwerpbesluit aangeboden worden aan de Tweede en Eerste Kamer, waarna er over gedebatteerd kan worden.

Het doel van de Omgevingswet is om de vergunningsverlening voor ruimtelijke projecten, zoals de bouw van woningen of windmolenparken, te vergemakkelijken. De regelgeving wordt gebundeld via één digitaal loket. Hierbij gaat het onder meer om wet- en regelgeving over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Ook de stikstofregelgeving valt straks onder de nieuwe Omgevingswet.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer