Leeg groente- en fruitschap is nog niet in zicht

Door de hoge energieprijzen zoeken glastuinders naar manieren om hun teelt 'goedkoper' te maken. Jan Janssen van Kwekerij Janssen: 'Ik heb dit jaar alleen geteeld in de warme periode.' Als de prijzen zo hoog blijven, verwacht hij een kleiner aanbod in de supermarkt. Brancheorganisatie CBL denkt niet dat het zo'n vaart loopt en heeft nog geen signalen ontvangen over eventuele tekorten.

Leeg+groente%2D+en+fruitschap+is+nog+niet+in+zicht
© Twan Wiermans

Kweker Jan Janssen is vijf jaar geleden gestart met het telen van komkommers in een kas van 2,7 hectare. Doorgaans startte hij in januari met de eerste teelt, maar door de hoge energieprijzen is dat niet meer rendabel. 'Ik betaal bijna tien keer zoveel aan energie als één jaar geleden. Daardoor is het te duur om de kas te verwarmen', licht Janssen toe bij Glastuinbouw Nederland. De kweker heeft de eerste komkommerplanten dit jaar pas in mei geplant.

Naast het later starten met de teelt, heeft Janssen ook het aantal teeltronden teruggebracht. 'Ik heb dit jaar maar één teeltronde gedaan. In voorgaande jaren waren dat er drie. Ik heb dus alleen geteeld in de warme periode van het jaar.' Als de energieprijzen zo hoog blijven, verwacht hij dit ook komend jaar te doen. En met hem veel andere komkommertelers. Janssen denkt dat dit op een gegeven moment ook zal zijn terug te zien in het Nederlandse supermarktlandschap.


CBL verwacht nog geen tekorten

Navraag bij Nederlandse supermarktketens levert weinig op. Zij verwijzen allemaal door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Die organisatie ziet nog geen reden om te vrezen voor lege schappen. 'Die ontstaan in ons land niet zo snel', geeft CBL-woordvoerder Lisa Martis aan. 'Wij hebben tot nu toe ook nog geen signalen ontvangen over eventuele onzekerheden in het assortiment.'

Volgens de brancheorganisatie werken de supermarktketens nauw samen met hun leveranciers, waaronder boeren en tuinders. 'In die ketensamenwerking worden dit soort onzekerheden ook meegenomen.' Daarbij is het niet de verwachting dat er meer product uit het buitenland zal worden geïmporteerd. Een vrees die Janssen wel heeft. 'Wij verwachten niet dat dit gaat gebeuren. Al moet ik ook zeggen dat wij geen zicht hebben op de keuzes van individuele supermarkten', licht Martis toe.

Het CBL hoopt en verwacht dat de overheid op korte termijn ingrijpt. Een prijsplafond op energie waarover steeds meer details naar buiten komen, is daar een voorbeeld van.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer