Rozensector blijft vooruitkijken in uitdagende markt

Tien tafels met Keniaanse rozen en één tafel met Colombiaanse rozen gaven op 8 september kleur aan de locatie van Decofresh Roses in het Noord-Hollandse Aalsmeer. Tijdens de open dag was er veel aandacht voor de nieuwe soorten die de rozenspecialist op de markt wil brengen.

Rozensector+blijft+vooruitkijken+in+uitdagende+markt
© Kimberly Bakker

Toch is de huidige marktsituatie niet per se kleurrijk te noemen. De energiecrisis speelt een grote rol in dat sentiment.

'Het voelt alsof we met een nieuw seizoen beginnen', zegt marketingmanager Peter van Delft van Decofresh Roses. 'Een seizoen met een andere marktsituatie en bijzondere omstandigheden.' Hij doelt vooral op de fors gestegen energieprijzen. 'Dat is op dit moment dé bottleneck voor de hele glastuinbouw.'


Gasprijs

De Europese gasprijs was eind augustus tien keer zo hoog als een jaar eerder. Voor glastuinbouwbedrijven die hun contract moeten vernieuwen, kan dat zomaar een prijsstijging van meer dan 100 procent betekenen. De Belgische Boerenbond meldde onlangs nog dat er tuinbouwbedrijven zijn die hierdoor op jaarbasis stijgen van een gasprijs van 50.000 euro naar een contractprijs van 600.000 euro.

Hoewel deze crisis niet is te vergelijken met andere crisissen, kunnen we ook deze overwinnen

Peter van Delft, marketingmanager bij Decofresh Roses

Ook voor de sierteeltsector is dit de harde realiteit geworden. Het is onrealistisch om te denken dat een rozenkweker dat bedrag in één keer kan aftikken. Dus wordt nagedacht over manieren om de kosten te drukken.


Kas op koud zetten

Een van de manieren die op de open dag van Decofresh Roses worden genoemd, is met de kas op koud gaan in de winterperiode. Er gaan geluiden, ook bij het commerciële team van Decofresh Roses, dat er behoorlijk wat glastuinbouwbedrijven zijn die deze optie serieus overwegen.

'Het is daarom niet gek om te verwachten dat het productieniveau van rozen, chrysanten en andere sierbloemen uit de kas komend seizoen flink lager ligt', stelt Van Delft.


Euro-dollarkoers

Wat ook niet meehelpt, is het feit dat er komend seizoen minder rozen uit Zuid-Amerika worden verwacht. Afgelopen jaren was de euro-dollarkoers gunstig voor de kwekers in Colombia en Ecuador. Op dit moment staan de euro en de dollar op een vergelijkbaar niveau.

Tel daar de gestegen transportkosten bij op en de marge is voor deze kwekers volledig verdwenen. De verwachting van de specialisten van Decofresh Roses is dat zij hun focus terugleggen op de Noord-Amerikaanse markt.


Hoge inflatie

Toch zijn de antwoorden niet eensgezind op de vraag of er komend seizoen een tekort ontstaat aan onder meer rozen. Door de hoge inflatie rijst de vraag of een luxeproduct als rozen voldoende aftrek kan vinden. 'Dat is onzeker en afwachten', stelt Van Delft.

Toch weerhoudt dat de sector er niet van om vooruit te blijven kijken. De handdoek in de ring gooien zit er voor veel kwekers niet in, is de verwachting. 'Hoewel deze crisis niet is te vergelijken met andere crisissen, kunnen we ook deze overwinnen. Er is doorzettingsvermogen genoeg in de sector', garandeert een salesspecialist van Decofresh Roses.


Nieuwe rozensoorten

Met zo'n tweehonderd variëteiten van zowel exclusieve als mainstream rozen wordt Decofresh Roses ook wel de rozenspecialist genoemd. Tijdens de open dag op 8 september in Aalsmeer werden ook enkele nieuwe rozensoorten tentoongesteld, die op 0,5 tot 1 hectare in Kenia worden gekweekt. 'Deze soorten zaten al langer in de pijplijn. We zijn er klaar voor om ze op de markt te brengen', zegt marketingmanager Peter van Delft van Decofresh Roses. De nieuwe soorten kennen kleine verbeteringen. 'De ene soort kent minder doornen, de andere soort heeft een groener blad en nog een andere soort is rijper en opent daardoor mooier.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer