Beregening en zon leveren Limburgse tuinder hoge opbrengst zoete aardappelen op

'De opbrengst van zoete aardappelen is dit jaar uitzonderlijk goed', zegt biologisch vollegrondstuinder Joep van de Bool uit het Midden-Limburgse Neer. De oogstomstandigheden waren volgens hem deze week goed na de regen van de afgelopen tijd.

Beregening+en+zon+leveren+Limburgse+tuinder+hoge+opbrengst+zoete+aardappelen+op
© Twan Wiermans

De hoge opbrengst van de zoete aardappelen of bataat is volgens Van de Bool toe te schrijven aan de vele zonuren deze zomer. Wel heeft hij zeven keer beregend om het gewas aan de groei te houden. 'Normaal oogsten we gemiddeld 40 ton per hectare, dit jaar koersen we af op 50 tot 60 ton.' De tuinder oogst de 13 hectare zoete aardappelen met een machine die hij in 2020 samen met machinebouwer Asa-lift specifiek voor dit gewas ontwikkelde.

Van de Bool regelt de afzet van de knollen zelf en brengt ze onder meer naar biologische supermarkten. Circa 80 procent blijft in Nederland, de rest gaat naar België en Duitsland. In 2021 bedroeg de totaalproductie van de zandgrond 550 ton. 'We verkopen nu nog zoete aardappelen van vorig jaar, want we zijn inmiddels in staat de knollen jaarrond te bewaren.'


Kunstgrepen

De Limburgse ondernemer, die op 50 hectare bijna vijftig verschillende gewassen teelt, stelt dat het tropische gewas goed is te telen in Nederland. Ondanks dat zijn kunstgrepen nodig om de teelt goed te laten slagen. 'Zo bekleden we in het voorjaar voor het poten de ruggen met biologisch afbreekbaar zwart plastic om de grond op te warmen. Tijdens het poten steken we er gaten in om daar de zoete aardappelen in te planten. Het plantgoed komt uit Portugal.'

Normaal oogsten we gemiddeld 40 ton per hectare, dit jaar koersen we af op 50 tot 60 ton

Joep van de Bool, vollegrondstuinder in Neer

De zoete aardappel is een warmteminnende plant en is volgens Van de Bool het beste te verbouwen op zandgrond, omdat deze grondsoort snel opwarmt en de meeste oogstzekerheid geeft in een natte herfst. Zodra de bodemtemperatuur zakt, meestal in de derde week van september, start de tuinder met rooien.

'We moeten oogsten voordat de bodemtemperatuur daalt naar beneden de 10 graden. Bij een lage temperatuur raakt de knol intern beschadigt', licht Van de Bool toe. 'De smaak verandert en de knollen zijn dan minder lang houdbaar.'


Markt

Van de Bool stelt dat de markt voor zoete aardappelen redelijk vol zit. 'Wij zijn ieder jaar meegegroeid met de vraag vanuit afnemers. Sinds afgelopen winter beleveren we ook flitsbezorgers. Hiervoor investeerden we onder meer in een kleinverpakkingslijn. Deze kan de knollen in papieren zakken verpakken.'


De vollegrondstuinder meldt dat de knollen in Nederland duurder zijn dan in het buitenland. 'Afnemers die Nederlandse zoete aardappelen willen kopen, moeten dan ook de prijs van hier betalen. Daar is niet iedereen toe bereid.'

Het Centraal Bureau voor de Statistiek houdt nog geen areaalcijfers van zoete aardappelen bij. Wel registreert het statistiekbureau de im- en export. De cijfers laten de belangstelling voor het product zien. In 2015 werd krap 55.000 ton ingevoerd. In 2020 was dit bijna drie keer verdubbeld met maar liefst 160.000 ton invoer. Een groot gedeelte wordt weer geëxporteerd. In 2020 bleef circa 35.000 ton in Nederland achter. De invoerwaarde bedroeg destijds 127 miljoen euro.Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer