Avans Hogeschool ontwikkelt handzame analysemethoden voor tuinders

In een studieproject werkt Avans Hogeschool in Breda aan de ontwikkeling van drie analysemethoden om sneller en goedkoper de concentratiewaarden van gezonde inhoudsstoffen in groenten en fruit te bepalen. Het doel is dat tuinders zelf de concentratiewaarden kunnen meten met een klein, handzaam apparaatje.

Avans+Hogeschool+ontwikkelt+handzame+analysemethoden+voor+tuinders
© Nieuwe Oogst

Via het topsectorenproject 'De Waarde van Groenten en Fruit' wordt onderzoek gedaan naar de gezondheidsbevorderende stoffen in onder andere wortel, tomaat en een aantal koolsoorten. Het gaat daarbij om lycopeen en glucosinolaten.

Lycogeen zorgt voor de kleur van de rode tomaat en wortel. Deze stof kan mogelijk de ontstekingswaarden in bloed verlagen en daarmee het risico op het ontwikkelen van welvaartsziekten verkleinen. Glucosinolaten komen voor in kool en kunnen ontstekingen in het lichaam tegengaan, werken preventief tegen kanker en versterken mogelijk immuunsystemen.


Drie methoden

Parallel aan het topsectorenonderzoek werkt researchanalist Edward Knaven van Avans Hogeschool samen met studenten aan de ontwikkeling van de analysemethoden. De inzet is te komen met drie methoden om de verschillende inhoudsstoffen snel te kunnen meten. Knaven vertelt dat er nu al meetmethoden zijn, maar die zijn vooral kostbaar en tijdrovend.

'Wij streven naar analysemethoden die efficiënter, sneller en goedkoper zijn, waarmee een teler zelf op zijn bedrijf kan controleren wat voor en hoeveel gezondheidsstoffen in zijn gewas zitten. Uiteindelijk willen we een betrouwbare tool ontwikkelen waarmee aantoonbaar is dat bepaalde soorten groenten en fruit boordevol gezonde stoffen zitten. Dat levert ook waardevolle informatie op voor de consument', legt Knaven uit.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer