Niet meer longontstekingen in lammerperiode

Nieuw onderzoek in het kader van de Veehouderij en Gezondheid Omwonenden heeft nog niet tot een aanwijsbare oorzaak geleid voor de relatie tussen geitenbedrijven en longontsteking bij omwonenden. Wel zijn er aanwijzingen dat er geen link is met het griep- en lammerseizoen.

Niet+meer+longontstekingen+in+lammerperiode
© Jos Thelosen

Dat komt onder meer naar voren uit het onderzoek 'Longontsteking in de nabijheid van geitenhouderijen in Noord-Brabant en Limburg, actualisering 2017-2019' van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg.

Dit rapport, dat demissionair minister Carola Schouten van LNV deze week naar de Tweede Kamer stuurde, is een actualisering op de eerdere onderzoeken over 2009-2013 en 2014-2016. De resultaten zijn in lijn met die van eerdere jaren.


Gekeken naar de verschillende maanden

Nieuw is dat ook is gekeken naar een link tussen de geitenhouderijen en longontsteking over de verschillende maanden. Hieruit kwam naar voren dat er tijdens het lammer- en griepseizoen niet duidelijk meer of minder longontstekingen zijn gevonden. Het verband is vrij constant over het jaar. Verdere aanwijzingen zijn niet gevonden.

Uit een ander recent onderzoek, een retrospectieve analyse van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, kwam naar voren dat bij patiënten met een longontsteking in het ziekenhuis geen verband is te zien tussen de onderzochte micro-organismen en het wel of niet wonen bij een geiten- of pluimveebedrijf. Hier lijken dus geen andere micro-organismen te spelen dan elders.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer