RIVM onderzoekt circuleren griepvirussen varkenshouderij

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid wil meer inzicht in de wijze waarop griepvirussen in varkens circuleren. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zet daarvoor een onderzoeksproject op. Dat doet het samen met Royal GD, Erasmus MC en Wageningen University & Research.

RIVM+onderzoekt+circuleren+griepvirussen+varkenshouderij
© Koos Groenewold

Het onderzoek moet leiden tot een platform waar RIVM de genetische informatie van griepvirussen kan opslaan en uitwisselen. Er zijn verschillende soorten griepvirussen die varkensgriep kunnen veroorzaken. In Nederland komen regelmatig uitbraken van griep onder varkens voor, met name in de herfst en de winter.Sommige influenzavirussen kunnen overgaan van varken naar mens. Dat is zeer zelden het geval, meldt het RIVM. Gebeurt dat wel, dan gebeurt dat alleen bij mensen die veel in contact komen met varkens. In zeer zeldzame gevallen kan daaruit echter een nieuw griepvirus ontstaan, waar mensen ziek van worden. Dat is in 2009 waarschijnlijk gebeurd in Zuid-Amerika en dat was de aanleiding voor het ontstaan van de pandemie met het influenzavirus A(H1N1).


Bewakingssysteem

Onder andere aan de hand van de resultaten van dit project bepaalt Kuipers samen met zijn landbouwcollega Henk Staghouwer of en hoe een bewakingssysteem onder varkenshouderijbedrijven ingericht kan worden. Het rondgaan van griepvirussen op varkenshouderijbedrijven is een gegeven in Nederland en ook op grotere varkenshouderijen in andere landen.


Kuipers noemt het een waardevolle toevoeging wanneer er een internationale aanpak komt waarmee de circulatie van griepvirussen op varkensbedrijven wordt onderbroken. Over onderzoek hiernaar gaat hij in gesprek met de varkenssector en het ministerie van landbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 9°
  20 %
 • Maandag
  18° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer