Nieuwe smaak in voer krijgt biggen aan het eten

Earlyfeed van Agrifirm heeft een smaak ontwikkeld waarin biggen de geur van de zeug herkennen. Door deze smaak toe te voegen aan prestarter, start- en speenvoeders, lijken de biggen te worden gestimuleerd om te eten.

Nieuwe+smaak+in+voer+krijgt+biggen+aan+het+eten
© Twan Wiermans

Biggenvoeders zijn de afgelopen jaren flink veranderd. Omdat er geen antibiotica en zinkoxide meer in de biggenvoeders zitten, zijn er allerhande toevoegingen aan het biggenvoer gedaan, zoals galacto-oligosacchariden (prebiotica), veilige vezels en dergelijke om de gezondheid te ondersteunen.

Dit vroeg volgens productontwikkelaar varkens Sofie Tanghe van de Royal Agrifirm Group om een nieuwe kijk op smaakstoffen. Normaal worden zoetstoffen gebruikt die ongewenste geuren maskeren. Nu is gekeken naar waar de voorkeur van de biggen naar uitgaat.


Biggen zoeken naar zeug

Er is gezocht naar smaakstoffen die de aangeboren reflex van biggen om naar de zeug te zoeken kunnen oproepen. Dit heeft geleid tot een nieuwe smaak: Piglet's Favorit. Daarin zitten geur en smaakstoffen verwerkt die de geur van de zeug nabootsen. Het zijn zowel zoete als umami geuren en smaakstoffen. Umami is naast zout, zoet, zuur en bitter een vijfde belangrijke basissmaak.

Met de nieuwe smaakstof die vanaf nu aan de prestarter, startvoeders en speenvoeders van Earlyfeed wordt toegevoegd gaan biggen volgens Tanghe sneller op zoek naar eten. Dit moet leiden tot betere voerovergangen met een constantere voeropname, minder stress en een verbeterde algehele gezondheid en prestaties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer