Agrifirm: zeugen drie keer per dag voeren vlak voor werpen

Landbouwcoöperatie Agrifirm adviseert varkenshouders om rondom het werpen het aantal voerbeurten voor hoogdrachtige zeugen te verhogen naar drie per dag.

Agrifirm%3A+zeugen+drie+keer+per+dag+voeren+vlak+voor+werpen
© Varkens Archief

Hoe meer biggen een zeug werpt, hoe langer de fase van uitdrijven van de biggen duurt. Werpen kost energie en als dat proces langer duurt, loopt het risico van verzuring bij de zeug op en heeft dat een negatief effect op de bigoverleving. 'Om voldoende snelle energie in het bloed te hebben, kun je de zeugen het beste tot vlak voor werpen drie keer per dag voeren', tipt Moniek van den Bosch, onderzoeker op het varkensproefbedrijf Laverdonk van Agrifirm in het Noord-Brabantse Heeswijk-Dinther.

'In het bloed van de zeug moet voldoende glucose zitten, als ze begint te werpen. Hoe hoger het glucoseniveau, hoe vlotter het werpproces verloopt', licht Van den Bosch toe.


Topsport

De onderzoeker vergelijkt het werpen van een toom met het bedrijven van topsport. Als het aantal biggen per worp groter is, neemt de duur van het werpproces ook toe. De inspanning kan volgens haar oplopen tot 27 minuten extra per extra big. Het risico op uitputting bij de zeug ligt dan op de loer, waardoor het risico toeneemt op meer doodgeboren biggen en een verminderde vitaliteit.

'Uit onderzoek blijkt dat zeugen verzuren tijdens het werpen, net als sporters bij een grote inspanning. Om die verzuring tegen te gaan, is bloedglucose de belangrijkste energiebron', zegt Van den Bosch. 'Hoe hoger de glucosewaardes in het bloed van de zeug op het moment dat de eerste big wordt geboren, hoe vlotter alles verloopt. Hoogproductieve zeugen comfort bieden helpt om de hormonale veranderingen goed op gang te helpen.'


Extra energie

Het voeren van de zeug tot vlak voor de start van het werpproces hoort daar volgens de onderzoeker bij. 'De hoogdrachtige zeug heeft extra energie en andere voedingsstoffen nodig voor het nestbouwgedrag. Het verstrekken van bijvoorbeeld een jutezak biedt comfort. Vervolgens zorgen de eerste weeën voor de ontsluiting van de baarmoedermond, waarna het uitdrijven van de biggen volgt', legt Van den Bosch uit.

'Bekijk op welk moment de meeste zeugen op uw bedrijf werpen en probeer het voer zo dicht mogelijk bij het werpmoment te verstrekken', zegt de onderzoeker op agrifirm.nl. 'Als de zeugen voornamelijk 's nachts werpen, geef ze dan nog voer in de avonduren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer