Eerste Belgische proefrooiing duidt op gemiddelde aardappeloogst

Iets grovere knollen, een lager knolaantal en een gemiddelde opbrengst meldt de Belgische onderzoeksinstelling PCA over de eerste proefrooiingen van dit jaar in vroege aardappelen.

Eerste+Belgische+proefrooiing+duidt+op+gemiddelde+aardappeloogst
© Haijo Dodde

Om een indruk te krijgen van de vroege aardappeloogst, volgt PCA komende periode onder meer acht praktijkpercelen van het vroege fritesras Amora. De eerste proefrooiingen zijn vorige week uitgevoerd na gemiddeld 95 groeidagen, met een gemiddelde plantdatum van 31 maart. De gemiddelde afrijping is vastgesteld op 14 procent.

De opbrengsten van de proefrooiingen variëren van 27 tot 42 ton per hectare. Daarmee komt het gemiddelde op 35 ton per hectare. De hoogste opbrengsten zijn volgens PCA terug te vinden op beregende percelen. Met 35 ton nu lijkt de productie van Amora goed op schema te zitten ten opzichte van het meerjarig gemiddelde.


Gemiddeld tien knollen per plant

Het percentage knollen boven 50 millimeter is 84 procent. Dit is hoger dan het meerjarig gemiddelde dat na 95 groeidagen op 73 procent ligt. De knolaantallen zijn met gemiddeld tien per aardappelplant wel wat lager dan normaal. Vooral bij het gebruik van niet-gesneden pootgoed valt de knolzetting tegen in Amora.

Over de kwaliteit van de aardappelen tot dusver is PCA tevreden. De bakkwaliteit lijkt goed. Het gemiddelde onderwatergewicht van de proefmonsters is 374 gram en dat is nu al boven de norm van de fritesindustrie. Er zijn nog geen drijvers gevonden. De laagste onderwatergewichten worden gemeten op de beregende aardappelpercelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 9°
  20 %
 • Maandag
  18° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer