Agrifirm sluit teleurstellend graanjaar af met matige poolprijzen

Het poolresultaat voor oogst 2024 komt voor baktarwe in de basispool van Agrifirm uit op 200,40 euro per ton en voor de bewaarpool op 224 euro per ton. De brouwgerstprijs in de basispool noteert 200,40 euro per ton, met een maximale brouwpremie van 25 euro per ton. Daarmee liggen de poolprijzen op ongeveer hetzelfde niveau als vorig seizoen. Dat maakte de landbouwcoöperatie deze week bekend.

Agrifirm+sluit+teleurstellend+graanjaar+af+met+matige+poolprijzen
© Job Hiddink

Volgens Agrifirm hebben vooral de extreem lage opbrengsten ervoor gezorgd dat het voor graantelers een teleurstellend jaar is geworden. Dat begon al met een zeer natte herfst in 2023, wat de inzaai van wintergranen belemmerde. Slechts 70 procent van het geplande areaal werd in het najaar gezaaid. Uiteindelijk is een deel van het areaal in het voorjaar aangevuld met zomergraan, maar ondanks dat bleef het totaalareaal een stuk kleiner dan normaal.

Vanwege de vele regen in de zomer van 2024 met te weinig zonuren, vielen de graanopbrengsten tegen, meldt Agrifirm. De landelijke gemiddelde opbrengst van wintertarwe kwam net boven de 7 ton per hectare uit. Hierdoor kwam de totale graancollectie in Nederland en ook bij Agrifirm uit op maar 70 procent van het niveau van eerdere jaren.


Prijsopleving blijft uit

Agrifirm voorzag aanvankelijk een stijging van de graanprijzen in de loop van het seizoen, door de lage opbrengsten in Europa en geopolitieke onzekerheden. Die prijsopleving bleef uit. De uiteindelijke poolprijzen liggen, afhankelijk van poolsoort en product, op nagenoeg hetzelfde niveau als vorig seizoen. In combinatie met de lage opbrengsten resulteert dit in een mager graansaldo, ook doordat de kosten de afgelopen jaren flink zijn gestegen.

Volgens Agrifirm lijkt de graanmarkt gewend te zijn geraakt aan de omstandigheden rondom de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Graanexporten uit die regio verliepen zonder meldenswaardige onderbrekingen en ook de verkiezingen in de Verenigde Staten en aangekondigde handelstarieven brachten geen beweging in de markt.

De brouwgerstmarkt kende voor en tijdens de oogstperiode een goede stemming, waarbij de premies nog aantrekkelijk waren, meldt de landbouwcoöperatie. Toch bleek er uiteindelijk internationaal ruim aanbod te zijn van brouwgerst van goede kwaliteit. Tegelijkertijd daalde de bierconsumptie en nam de concurrentie op de wereldwijde moutmarkt toe, vooral vanuit China richting Aziatische en Afrikaanse markten. Dit zorgde ervoor dat de brouwgerstpremies onder druk kwamen te staan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer