Ramona Schalkwijk: 'Door dure adviseurs kan boer afhaken in transitie'

Melkveehouder Ramona Schalkwijk boort met agroforestry een nieuwe tak aan op haar bedrijf Bloemenweidemelk in Montfoort. Provincie Utrecht bekostigde de adviseur die meedacht over een businessplan voor een natuurinclusief en biodivers bedrijf.

Ramona+Schalkwijk%3A+%27Door+dure+adviseurs+kan+boer+afhaken+in+transitie%27
© Rianne den Balvert

Deze financiële hulp is een opsteker, vindt Schalkwijk. 'Nieuwe takken vinden voor een beter verdienmodel en meer biodiversiteit is een zoektocht. Door dure adviseurs op het erf kunnen boeren afhaken.'

De melkveehouder is een van de vijftig boeren die deelnamen aan het actieplan 'Duurzame Landbouw met Natuur' van provincie Utrecht. De provincie trekt er in totaal 950.000 euro voor uit. Ook voor 2023 en 2024 blijven de provincie en de Utrechtse natuur- en landbouworganisaties nauw samenwerken om meer natuurinclusieve landbouw mogelijk te maken.


Duurzame bedrijfsplannen

Een mooie stap, vindt gedeputeerde Mirjam Sterk (CDA) die donderdag het bedrijf van Schalkwijk bezocht. 'In deze fase wordt samen met boeren gewerkt aan duurzame bedrijfsplannen', zegt ze.

'In drie gebieden worden voorstellen gemaakt voor de verbetering van de biodiversiteit en nieuwe verdienmodellen ontwikkeld om landbouw met meer natuur ook voor grote groepen bedrijven financieel aantrekkelijk te maken. Op die manier houden we het platteland leefbaar voor zowel de natuur als de boeren.'

LTO Noord Utrecht is betrokken bij het project. Voorzitter Jeroen van Wijk van LTO Noord Utrecht: 'Juist in deze turbulente tijd en aan de vooravond van de gebiedsgerichte aanpak is het goed om samen met gebiedspartners te kijken naar de mogelijkheden en te werken aan oplossingen voor alle vraagstukken in het landelijk gebied.'


Voederhaag

Schalkwijk plantte een voederhaag met 25 streekeigen soorten aan voor de koeien. Op 1,5 hectare plantte ze ruim veertig walnotenbomen en 180 bessenstruiken. Om de aanplant te bekostigden, ging ze een samenwerking met inwoners van de nieuwbouwwijk op een steenworp afstand van het bedrijf aan. Zij investeren 50 euro en krijgen 5 kilo van de oogst. Binnen anderhalve maand was de financiering rond.

De bestemmingsplanwijziging was een struikelblok. 'Ambtenaren zijn enthousiast, maar het beleid werkte wat tegen. Hierdoor duurde het anderhalf jaar langer', zegt de melkveehouder. Meer informatie is verkrijgbaar via boerenmetbomen.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer