Gelderse boeren krijgen steun bij agroforestry

Provincie Gelderland stelt 300.000 euro beschikbaar voor agroforestry. Boeren en tuinders kunnen vanaf 2 mei subsidie aanvragen voor het aanplanten van bomen en struiken op een perceel dat ze ook gebruiken voor akkerbouw, groenteteelt of veehouderij.

Gelderse+boeren+krijgen+steun+bij+agroforestry
© APA

Piet Rombouts, adviseur in agroforestry, is blij met de financiële steun. Bij het vorig jaar opgerichte Agroforestry Netwerk Gelderland hebben zich zeventig boeren gemeld. Ondertussen zijn twintig bedrijfsplannen opgesteld waarmee ondernemers aan de slag willen. 'De wensen zijn heel divers: van de teelt van tamme kastanjes tot bomen in de uitloop van kippen en van strokenteelt in de akkerbouw tot plukhagen.'

Met de subsidieregeling 'Aanplant agroforestry' hoopt de provincie de stap naar een duurzamere vorm van landbouw te stimuleren. 'We willen boeren die hier als eerste mee aan de slag gaan een steuntje in de rug geven', laat gedeputeerde Peter Drenth weten. 'Agroforestry draagt bij aan een bedrijfssysteem dat minder kwetsbaar is voor bijvoorbeeld klimaatinvloeden en aan een duurzamer verdienmodel.'

Rombouts ziet vooral interesse bij veehouders. 'Het gaat dan met name om aanplant van notenbomen in de wei waar koeien grazen, en vooral in Gelderland ook om voederbomen. Lindes en wilgen kunnen vraatschade verdragen en de mineralen zijn weer goed voor de dieren. Daarnaast geven de bomen schaduw en zorgen ze voor een betere bodem.'

We willen boeren die hier als eerste mee aan de slag gaan een steuntje in de rug geven

Peter Drenth, gedeputeerde provincie Gelderland

Passend binnen bedrijfsvoering

Rombouts adviseert boeren en tuinders om zich goed te bezinnen, voordat ze investeren in agroforestry. 'Bomen moeten op de goede plek aangeplant worden en passen in de bedrijfsvoering. Een andere teelt of zelfs meerdere teelten tegelijk erbij vraagt een flinke investering in kennis, arbeid en mechanisatie.'

De extra beplanting houdt water beter vast, verhoogt de biodiversiteit, zorgt voor extra vastlegging van koolstof en heeft landschappelijke waarde. Onderzoek wijst uit dat met agroforestry hogere rendementen te behalen zijn dan met monocultuur. Wel duurt het vijf tot tien jaar voordat bomen oogstrijp zijn.

Rombouts: 'Ondernemers willen graag een verdienmodel zien, dus de eerste bedrijven die investeren vervullen een voorbeeldfunctie.'


Belangstelling boeren groeit

Op steeds meer plaatsen in het land blijken boeren bereid samen te werken op het gebied van bodem- of waterbeheer, bij de oogst en bij de afzet van agroforestry-producten. 'In Lochem wordt gewerkt aan een gebiedsaanpak en in de Gelderse Vallei en in het Rijk van Nijmegen zijn initiatieven met de aanplant van productieve hagen op landbouwgrond', zegt de adviseur.

Het Agroforestry Netwerk Gelderland houdt bijeenkomsten in studiegroepen en informeert boeren die aan de slag willen met agroforestry. 14 april is er een online informatiebijeenkomst over de regeling. De provincie vergoedt 75 procent van de kosten, tot een maximum van 20.000 euro. De verwachting is dat met deze subsidie tien tot twintig boeren en tuinders investeren in een agroforestry-systeem.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer