Schouten wil agroforestry ondersteunen via Nationaal Strategisch Plan

Demissionair landbouwminister Carola Schouten verkent de mogelijkheden om agroforestry via het Nationaal Strategisch Plan (NSP) een financiële impuls te geven. Dat heeft ze laten weten in reactie op een brief van Stichting Agrobosbouw.

Schouten+wil+agroforestry+ondersteunen+via+Nationaal+Strategisch+Plan
© Han Reindsen

Binnen het NSP ziet de minister verschillende aanknopingspunten om investeringen in agroforestry te stimuleren. Schouten stelt dat dit landbouwsysteem forse investeringen van ondernemers vraagt in de vorm van plantgoed en nieuwe bedrijfsplannen, waarbij de inkomsten bovendien pas na een paar jaar komen.

Om agroforestry aantrekkelijker te maken, wil Schouten de definitie van subsidiabele landbouwgrond aanpassen. Daardoor worden houtopstanden op landbouwgrond, productief of niet, een onderdeel van landbouwgrond, en daarmee subsidiabel in de eerste pijler van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dit stimuleert zowel landschapselementen als agroforestry.


Op deze manier worden de mogelijkheden voor agrarisch ondernemers verruimd om boomsoorten aan te planten die niet direct oogstbaar of commercieel zijn, maar wel belangrijke ecosysteemdiensten leveren. Daarnaast wordt binnen deze definitie van landbouwgrond het aantal toegestane bomen op bouw- en grasland per hectare verruimd van vijftig naar honderd. Daardoor kunnen hier meer bomen verspreid over een perceel worden geplant.

Schouten heeft een Bossenstrategie opgesteld waarin agroforestry ook is opgenomen. Daarbij heeft de minister samen met provincies een strategie opgesteld om dit landbouwsysteem de komende jaren te ondersteunen. Dit kan onder meer door kennisontwikkeling en kennisdeling te stimuleren, ondersteunend beleid te creëren en, indien aanwezig, belemmeringen weg te nemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer