Bezoekers Plant- en Bodemgezondheidsdag zetten Veenkoloniaal bouwplan op zijn kop
Aanwezigen bij de Plant- en Bodemgezondheidsdag spraken dinsdag over een vernieuwde invulling van het bouwplan in de Veenkoloniën. Doel was om te kijken hoe een verruimde bouwplanrotatie kan bijdragen aan een hogere plant- en bodemgezondheid en een dikkere portemonnee voor akkerbouwers.
Het thema van de Plant- en Bodemgezondheidsdag bij proefboerderij 't Kompas in het Drentse Valthermond was 'Grip op de teelt van de toekomst'. De workshop bouwplanrotatie was vooral gericht op de uitdagingen van akkerbouwers in de Veenkoloniën. Een traditioneel bouwplan in het oosten van Drenthe en Groningen bestaat veelal uit 1-op-2 zetmeelaardappelen en daarnaast graan en suikerbieten.
Het voorstel van Johan Booij, onderzoeker precisielandbouw bij Wageningen University & Research (WUR), is om het bouwplan te verruimen naar 1-op-3 zetmeelaardappelen en één keer per zes jaar te kiezen voor een 'boostjaar'. Doel daarvan is onder meer grondverbetering, opruimen van onkruid, verminderen van aaltjes en het stimuleren van de biodiversiteit.
Dit zou volgens Booij kunnen met graan of een biobased gewas als sorghum. Ook ziet hij met koolzaad en cichorei geschikte alternatieven voor suikerbieten. Zijn idee is om daarna weer vijf productiejaren te draaien.
Schuiven met kratten
Vervolgens kregen de bezoekers, waarvan de samenstelling vooral bestond uit teeltadviseurs en onderzoekers, de mogelijkheid om te schuiven met de kratten met gewassen. Hiermee konden ze de goede volgorde voor een toekomstbestendig Veenkoloniaal bouwplan bepalen.
Naast de keuze uit de traditionele gewassen in de Veenkoloniën konden bezoekers ook diverse groenbemesters, biobased gewassen, bonen en meerdere graansoorten inpassen. Na een kwartiertje kratten wisselen en overleggen resulteerde dat in het volgende bouwplan: zetmeelaardappelen, vervolgens wintertarwe/veldbonen, daarna tagetes en dan zetmeelaardappelen, sorghum en afsluitend suikerbieten.
Dat wil overigens niet zeggen dat iedereen het eens was met de keuze voor bovenstaand bouwplan. Zo zou sorghum nog niet genoeg geld opleveren en is het überhaupt de vraag of van dit gewas de huidige rassen interessant genoeg zijn om te telen in Nederland. WUR-bedrijfsleider Gerard Hoekzema van 't Kompas ziet een knelpunt bij winterharde groenbemesters. Die zijn volgens hem lastig met het verwijderen van aardappelopslag.
Ook zou het telen van koolzaad in de Veenkoloniën problemen geven met de vermeerdering van het bietencystenaaltje. 'Het is al met al geen gemakkelijke puzzel', constateren de bezoekers. Verder benadrukken ze dat het voor een toekomstbestendig bouwplan steeds belangrijker wordt om rekening te houden met bodemplagen en aaltjes. Ook denken ze dat een juiste rassenkeuze en goed bodembeheer steeds bepalender worden.
De organisatie van de Plant- en Bodemgezondheidsdag lag in de handen van Wageningen University & Research en BO Akkerbouw. Laatsgenoemde financierde ook de onderzoeken die tijdens deze dag aan bod kwamen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
New Holland TS135A
2004, P.O.A.
-
onbekend stoppelploeg
Gebruikt, P.O.A.
-
Iseki TM 3185 compacttractor
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5455 T3
2009, P.O.A.
Vacatures
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Projectmedewerker waterkwaliteit, NIL, klimaat, bodem en agrarisch natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Directeur
KAVB - Hillegom
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Docent-Onderzoeker Innovatieve Plantenteelt
Hogeschool Van Hall Larenstein - Leeuwarden
Weer
-
Donderdag13° / 12°95 %
-
Vrijdag12° / 5°20 %
-
Zaterdag13° / 4°20 %