Aardappelrooidag begint met tv-kok Ramon Brugman en rösti

De Nationale Aardappelrooidag 2022 was zaterdag een succes. Het evenement werd een dag eerder in Emmeloord afgetrapt door tv-kok Ramon Brugman. Hij ging met schoolkinderen een perceel aardappelen rooien. Daarna kregen de kinderen van de bekende kok uitleg over hoe ze ter plekke rösti konden maken.

Directeur Dick Hylkema van de Nederlandse Aardappel Organisatie stond met een grote glimlach de activiteiten van de kinderen te bekijken. 'Het grappige is dat veel kinderen niet beseffen hoe vaak in de week ze eigenlijk aardappelen eten in de vorm van chips en patat. Dus Ramon en ik geven de schoolklassen eerst kort uitleg over de rol van aardappelen in ons eetpatroon. Daarna konden ze vol enthousiasme hun eigen aardappelen rooien om mee te nemen naar huis', zegt hij.

Wat de gevolgen zijn van de droge zomer voor de aardappelhandel, kan Hylkema nog niet goed inschatten. 'Sommige telers hebben al veel geoogst en anderen laten de aardappelen nog even in de grond zitten in de hoop op nog een vochtige periode. Dat is afhankelijk van het gebied, de mogelijkheid tot beregenen en de rassen natuurlijk. Maar of het een goed of slecht jaar wordt, dat is nog koffiedik kijken.'


Veelzijdig

Brugman is fan van aardappelen. Hij prijst vooral de vele mogelijkheden van de bereiding. 'Neem bijvoorbeeld een stoofpot of goulash. Als je op het laatst de aardappelen eraan toevoegt, dan nemen ze alle smaken van de kruiden, de groente en het vlees in zich op. En dan vind ik eigenlijk dat stukje aardappel het lekkerste van de hele maaltijd.'

Nederland is en blijft wat Hylkema betreft een groot aardappelland. 'Dan heb ik het niet alleen over de hoeveelheid poot- en consumptieaardappelen die jaarlijks van het land komen, maar juist ook over alle facetten die wij in huis hebben. Dus naast goede telers de kennis wat betreft veredeling, logistiek, machineleveranciers en instellingen zoals Wageningen University & Research. We hebben als het ware dat hele diamantje hier in Nederland. Dat maakt ons zo sterk.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer