EU blijft bij plan halvering pesticiden tegen 2030

De Europese Commissie houdt vast aan het plan om het gebruik van pesticiden tegen 2030 te halveren. Ook nu de druk op de landbouw toeneemt door schaarste als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. Dat blijkt uit plannen die Europese Commissie woensdag heeft gepresenteerd.

EU+blijft+bij+plan+halvering+pesticiden+tegen+2030
© Europese Commissie 2020

Er komt een subsidieregeling om boeren te helpen bij hun overstap van minder chemicaliën naar meer biologisch. De Commissie komt met 'een uitgebreide gereedschapskist' die onderdeel wordt van het Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid. Een nieuwe natuurherstelwet moet een einde maken aan de verslechtering van water- en groene gebieden. Dat hebben de commissarissen Frans Timmermans (Klimaat), Verginijus Sinkevicius (Milieu) en Kyriakides (Voedsel + Gezondheid) bekendgemaakt.'


'We zullen chemische gewasbeschermingsmiddelen vervangen door veilige alternatieven', aldus Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides. 'Boeren worden volledig ondersteund met ongekende EU-financieringsmogelijkheden om de kosten van de overgang te dekken.'


Halvering in Nederland

Halvering van de hoeveelheid pesticiden in 2030 is een doel voor de gehele EU. De EU-landen dragen daar 35 tot 65 procent aan bij, afhankelijk van hun eigen situatie. Voor Nederland komt dat neer op 50 procent minder bestrijdingsmiddelen. De EU-landen moeten daarover jaarlijks aan Brussel rapporteren.

De uitvoeringsregels van boer-tot-bord en Green Deal zouden aanvankelijk al afgelopen maart worden aangekondigd, maar werden toen 'van de agenda gehaald' vanwege de uitgebroken Russische oorlog in Oekraïne en de mogelijke gevolgen voor de wereldwijde voedselsituatie. Critici zeggen dat minder gebruik van pesticiden zal leiden tot kleinere oogsten en tot minder inkomsten voor boeren.

Het nu gelanceerde voorstel moet eerst worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de EU-landen voordat het van kracht wordt en kan tijdens triloog-onderhandelingen nog worden gewijzigd of afgezwakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer