Staatssecretaris+grijpt+niet+in+bij+FloraHolland
Nieuws
© DIRK HOL

Staatssecretaris grijpt niet in bij FloraHolland

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Milieu is niet van plan FloraHolland onder druk te zetten om afstand te doen van de eenmalige plantentrays. De bloemenveiling zet volgens haar voldoende stappen om te verduurzamen.

Dat heeft Van Veldhoven laten weten in antwoord op Kamervragen van Christine Teunissen (Partij voor de Dieren). Zij stelde, op basis van een artikel van Follow the Money, dat FloraHolland jaarlijks 180 miljoen plantentrays weggegooid en zo verantwoordelijk is voor 23 miljoen kilo plastic afval. Teunissen riep de staatssecretaris op om FloraHolland hierop aan te spreken.

• Lees ook: PvdD vraagt opheldering over plantentrays FloraHolland

De staatssecretaris geeft nu aan dat zij van FloraHolland en de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN) voldoende signalen heeft gekregen dat zij werken aan verduurzaming van hun verpakkingen. Dat doen ze door meer recycling en hergebruik, maar ook door nieuwe, duurzame materialen toe te laten, zoals van papierpulp. Daarbij wijst Van Veldhoven erop dat de bloemenveilingen voor emmers en andere trays al jaren een systeem van hergebruik en retourlogistiek toepassen.

Via de klok

Ook zegt Van Veldhoven geen reden te hebben om aan te nemen dat FloraHolland en de VBN willen vasthouden aan de eenmalig te gebruiken trays. Deze organisaties geven wel aan dat zij alleen directe invloed kunnen uitoefenen op trays die via de klok worden gebruikt. In de praktijk gaan ook veel eenmalige trays rechtstreeks van kweker naar afnemer zonder tussenkomst van de bloemenveilingen.

'Ik heb Flora Holland en de VBN uitgenodigd om hun ambitie om eenmalige trays uit te faseren neer te leggen in een 'pledge' waarbij zij zich kunnen aansluiten bij het te sluiten Plastic Pact', zegt van Veldhoven. Beide partijen hebben aangegeven dit voorstel aan hun achterban voor te leggen. 'Ik zie uit naar de uitkomsten van dit achterbanoverleg en zal op basis daarvan bepalen of en zo ja welke vervolgstappen nodig zijn.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / -2°
  10 %
 • Maandag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer