‘Corona kostte geld maar heeft ons sterker gemaakt’

Bij De Ridder bloemen- en bloembollenkwekerij in Noordwijkerhout ligt het accent in de zomer en het najaar op de productie van gladiolen voor het topsegment. Ze komen op de markt onder de merknaam Gladz. Wit is dit jaar de favoriete kleur.

%E2%80%98Corona+kostte+geld+maar+heeft+ons+sterker+gemaakt%E2%80%99
© Henk Bouwman

'Corona heeft ons veel geld gekost, maar uiteindelijk sterker gemaakt', zegt Carolien de Ridder. Samen met haar man Léon de Ridder heeft ze de dagelijkse leiding over De Ridder bloemen- en bloembollenkwekerij. 'Ik heb de verkoop opgepakt en mijn bedrijf in de financiële dienstverlening op een lager pitje gezet.'

De verkoop van tulpen liep in het verleden via één vaste afnemer, tegenwoordig heeft de kwekerij contracten met meerdere afnemers en gaat de verkoop ook via de vrije handel en de klok. 'Ik vind het heel leuk om contact met directe klanten te hebben', stelt De Ridder. 'En het geeft ons meer mogelijkheden dan vroeger om kansen te pakken.'

De geschiedenis van het familiebedrijf gaat ruim twee eeuwen terug. Aan het eind van de negentiende eeuw startte Willem de Ridder in Noordwijk met de teelt van tulpen en narcissen, in 1928 opgevolgd door zijn zoon Leen en in 1965 door diens zoon Hein. Die begon in 1970 met de teelt van zomerbloemen, waaronder de grootbloemige gladiool, en het broeien van tulpen en narcissen.

Met in totaal dertien plantingen kunnen we elke dag een mooi assortiment aanbieden

Léon de Ridder, bloemen- en bloembollenkweker in Noordwijkerhout

Na de verhuizing in 1974 naar Noordwijkerhout, begonnen Hein de Ridders zoons Jacques en Léon begin jaren tachtig in het bedrijf, om in 1989 vennoot te worden en het bedrijf in 2001 over te nemen. In de winter bestaat het assortiment nu uit tulpen voor de retail, in de zomer uit gladiolen voor het topsegment.

Carolien de Ridder houdt zich naast de verkoop bezig met financiële en personeelszaken, Léon de Ridder doet de teeltgerelateerde zaken en de in- en verkoop van de bollen en Jacques de Ridder het voorraadbeheer en de logistiek van de gladiolen. Bij de kwekerij werken vier fulltimemedewerkers en in het seizoen vijftien tot dertig uitzendkrachten.

'Het is steeds lastiger om tijdelijke werknemers te vinden', zegt Léon de Ridder. 'Zeker doordat er te weinig huisvesting is.' De kwekerij werkt ook met scholieren en heeft zelfs een 'veteranenteam'. Dit zijn oud-scholieren waarvan sommigen inmiddels boven de 30 zijn en die op de zaterdagochtenden en/of dinsdagavonden komen bijspringen.


35 verschillende gladiolen

'We hebben 35 verschillende soorten gladiolen in 12 hoofdkleuren', legt De Ridder uit. 'We doen in totaal dertien plantingen, vanaf begin maart tot eind juli, zodat we elke dag een mooi assortiment kunnen aanbieden.'


De kwekerij produceert 35 verschillende gladiolen.
De kwekerij produceert 35 verschillende gladiolen. © Henk Bouwman

De grond en het klimaat langs de kust zijn volgens de kweker zeer geschikt voor de teelt van gladiolen. Hij legt uit dat de bloemen gevoelig zijn voor ziektes, waartegen hij zoveel mogelijk biologische middelen inzet en werkt met plantversterkers. Toch moet hij tot zo'n 15 procent uitval accepteren, wat lager is dan het gemiddelde van 20 procent.

De knollen koopt de kwekerij in bij verschillende leveranciers en de oogst loopt van half juni tot begin november. Samen met zes andere gladiolenkwekers uit Hillegom, De Zilk, Noordwijk en Noordwijkerhout is De Ridder aangesloten bij telersvereniging Gladz Quality Flowers. Onder de merknaam Gladz brengen zij zware gladiolen in diverse hoofdkleuren voor het hoogste segment op de markt.


Wit meest verkocht

In een container gaan zeven tot tien bossen van tien gladiolen met een steellengte van minimaal 120 centimeter en een gewicht van 200 gram of meer. Dit jaar is wit de meestverkochte kleur, waarschijnlijk vanwege uitgestelde bruiloften en andere evenementen.


In een container gaan zeven tot tien bossen van tien gladiolen.
In een container gaan zeven tot tien bossen van tien gladiolen. © Henk Bouwman

De tulpen die de familie De Ridder teelt vanuit eigen bollen groeien op zes verschillende plaatsen in Nederland, onder andere in de Flevopolder, de Noordoostpolder en Zeeland, om risico's te spreiden. In de winter broeit de kwekerij de bollen tot week 18 in hun eigen broeierij. Daarnaast hebben ze een pioentulpen die ze buiten oogsten.

Voor zowel de tulpen als de gladiolen willen de ondernemers uitstralen dat ze een betrouwbaar en goed product leveren en hun afspraken nakomen. 'Ik bied onze producten iedere ochtend om klokslag 9 uur aan via WhatsApp en in Floriday', laat Carolien de Ridder weten. 'Dat kost wel energie, maar wordt door onze klanten enorm gewaardeerd.'


Kleine speler

Jaarlijks produceert de kwekerij, die MPS-A-, Grasp- en Global GAP-gecertificeerd is, zo'n 15 miljoen tulpen en 2,5 tot 3 miljoen gladiolen. Het echtpaar is op zoek naar partijen om op termijn mee samen te werken. 'We worden wat ouder en willen minder uren gaan maken', zegt Léon de Ridder. 'Onze dochters en die van mijn broer hebben tot nu toe geen interesse om het bedrijf over te nemen.'

Tussen nu en zeven jaar willen de ondernemers duidelijk hebben hoe de toekomst van de kwekerij eruitziet. Carolien de Ridder: 'We zijn wel een kleine speler, maar als je denkt dat je te klein bent om het verschil te maken, heb je nog nooit in bed gelegen met een mug.'


Bedrijfsgegevens

Naam: Carolien (54) en Léon (56) de Ridder Woonplaats: Noordwijkerhout Bedrijf: De Ridder bloemen- en bloembollenkwekerij Grootte: 34 hectare tulpen en 9,5 hectare gladiolen. De Ridder wekt elektriciteit op met zonnepanelen, bespaart gas door de bollen te drogen en broeien met een DryGair-systeem voor ontvochtigde, warme kaslucht en reinigt het afvalwater met ozon en een Phytobac.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  16° / 3°
  20 %
 • Zaterdag
  17° / 11°
  80 %
 • Zondag
  16° / 12°
  50 %
Meer weer