Nieuwe+nettenplanter+en+rooimachine+voor+gladiolen
Nieuws
© Greenport NHN

Nieuwe nettenplanter en rooimachine voor gladiolen

A.P. Groot Bloembollen heeft samen met Machinefabriek R. Koops uit Middenmeer een innovatieve nettenplanter en bijbehorende rooimachine ontwikkeld voor het telen van gladiolenkralen en -pitten in netten.

Ondernemer Dick Groot liep al langer met het idee rond. Na enkele proeven in speciale netten heeft hij een nieuwe nettenplanter en rooimachine laten bouwen. Door dit gewas in netten te telen, kan het gewas op meer verschillende grondsoorten geteeld worden.

Door gebruik van de teeltnetten blijft de vochtbalans rond de kralen en pitten langer op peil en kan worden volstaan met een lagere beregeningsintensiteit. Hiermee wordt niet alleen zorgvuldiger omgegaan met het beschikbare zoetwater, indirect wordt met het vasthouden van het vocht ook de uitspoeling naar het oppervlaktewater van toegediende meststoffen en mineralen beperkt.

Minder spoelwater

Groot voordeel bij de nettenteelt is de geringe hoeveelheid grond die meekomt bij het rooien. Hierdoor gaat het verwerken een stuk efficiënter. Er is minder spoelwater nodig en na het rooien hoeft veel minder grond terug te worden gebracht naar het perceel. De ondernemer is enthousiast over de resultaten en zou deze techniek graag willen doorontwikkelen voor de lelieteelt. Er zijn hiervoor enkele proeven gedaan waarmee volgens Groot waardevolle inzichten zijn ontstaan.

Het project 'Nettenteelt Gladiolen en Lelieschubben' is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage vanuit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: 'Europa investeert in zijn platteland' en de provincie Noord-Holland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -3°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
Meer weer