Loonwerker: bruine boon doet het goed op Zuid-Hollandse klei

Akkerbouwers in de Hoeksche Waard verbouwen sinds twee jaar bruine bonen. Loonbedrijf Leen Kats uit Numansdorp is deze week met het dorsen begonnen. Volgens medewerker Koen Groeneveld van het loonbedrijf doet het gewas het goed op de Zuid-Hollandse klei. De opbrengst valt tegen, verwacht akkerbouwer Trudy de Jong uit Zuid-Beijerland.

Loonbedrijf Leen Kats dorst dit jaar in de Hoeksche Waard 60 hectare bruine en kidneybonen, waaronder het areaal van De Jong. 'Daarnaast een beetje op het Eiland van Dordrecht, op Tholen en Schouwen-Duiveland in Zeeland', zegt Groeneveld. 'Zeeuws-Vlaanderen is van oudsher het gebied waar bruine bonen worden geteeld. Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK wil aan areaalspreiding doen en minder afhankelijk zijn van import. Landbouwcoöperatie CZAV heeft ons gevraagd hierin mee te denken. Daarom hebben we geïnvesteerd in machines.'

Begin mei tot in juni zaaide het loonwerkbedrijf de bruine bonen in. 'Het was een goed voorjaar ervoor. De bonen houden van droge omstandigheden. Wanneer het te nat is, gaan ze schimmelen of rotten. Het gewas heeft een klein beetje vocht nodig om te starten', legt Groeneveld uit.


Boon groeit vlot

Met de oogst is het loonbedrijf een maand vroeger dan vorig jaar. 'Dat komt omdat we eerder hebben kunnen zaaien. Door het droge jaar groeit de boon vlotter.' Groeneveld verwacht dat het nog wel twee weken kan duren voordat de laatst gezaaide bonen rijp zijn om gedorst te worden.

De Jong teelt dit jaar voor het eerst bruine bonen. Ze verwacht dat de opbrengst waarschijnlijk tegenvalt. 'We hebben een vrij droog seizoen achter de rug en weinig regen gehad.' Vorig jaar haalden de akkerbouwers met 5 ton per hectare een topopbrengst. De Jong zou nu tevreden zijn met de helft.


Nieuwe uitdagingen

De teelt van bruine bonen is heel secuur, zegt Groeneveld. 'Het mooie aan een nieuwe teelt is dat het nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Voor het dorsen schoffelen we de boon af. We snijden de plant dan op maaiveldhoogte. Dat doen we 's nachts. Dan is de kans op beschadiging van de boon het kleinst. We hebben minder verliezen omdat de boon flexibeler is en de peul niet openspringt. Doordat de grond nog een beetje vochtig is, kunnen we de boon goed los schoffelen.'

Vorig jaar werd in Zuidwest-Nederland ruim 2.000 hectare bruine bonen geteeld. Of dat dit jaar weer het geval is, durft Trude Zonneveld van CZAV niet te zeggen. 'Door de goede tarweprijs is er op het laatste moment meer zomertarwe gezaaid. Ik denk dat dat een beetje ten koste gegaan is van de bruine bonen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer