Premie+voor+PlanetProof%2Dgeteelde+bonen
Nieuws
© Anton Dingemanse

Premie voor PlanetProof-geteelde bonen

Groentefabrikant HAK zal vanaf 2021 alleen nog PlanetProof-gecertificeerde peulvruchten verwerken. Het bedrijf gaat deze inspanningen belonen met een premie voor PlanetProof-geteelde peulvruchten, meldt CZAV.

Met PlanetProof-eisen worden de bruine bonen aantoonbaar op een milieuvriendelijke manier geteeld, waarbij bijvoorbeeld de inzet van gewasbeschermingsmiddelen is gemaximeerd. Ook andere factoren als biodiversiteit en vruchtbare bodem worden meegewogen in deze duurzamere teeltaanpak.

De bruine boon is in opmars in Zeeland. Dit jaar is de teelt van bruine bonen bijna verdubbeld ten opzichte van afgelopen jaar. Mede door de coronacrisis en de droogte steeg de vraag naar peulvruchten.Voorraden snel op

In het begin van de coronacrisis werden er veel bonen verkocht. Daardoor waren alle voorraden al snel op. Ook door de droogte viel de opbrengst de afgelopen jaren tegen. Hierdoor kwam er ruimte vrij om bruine bonen te telen. Na het natte najaar en het extreem droge voorjaar gingen telers op zoek naar een gewas dat nog laat kon worden gezaaid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer