Rutte voert emotioneel gesprek met kritische boeren in Leusden

Premier Mark Rutte heeft woensdag op een melkveehouderij in Leusden gesproken met een groep boeren over de stikstofplannen van het kabinet. De boeren waren uiterst kritisch, zegt de premier na afloop, en de emoties waren 'enorm'.

Rutte+voert+emotioneel+gesprek+met+kritische+boeren+in+Leusden
© anp

Het gesprek, waar onder andere pluimveehouders uit de buurt van Barneveld bij aanschoven, is het eerste in een reeks gesprekken die Rutte wil houden op het boerenerf. De premier sprak naar eigen zeggen met 'mensen die zeer kritisch zijn op wat het kabinet nu aan het doen is. Daarom was het ook zo'n goed gesprek.'Daarbij liepen de emoties hoog op. Rutte gaf aan de zorgen en onzekerheid waarmee boeren kampen niet weg te kunnen nemen. 'Ik ben hier om die zorgen aan te horen, maar ook welke ideeën er zijn, welke plannen er zijn.' Veel boeren reageerden ziedend op het stikstofkaartje dat het kabinet vorige maand publiceerde. Daarin staat per gebied vast met hoeveel procent de stikstofuitstoot omlaag moet.


Hoewel de provincies dit beleid het komende jaar gaan uitwerken, is aannemelijk dat in sommige gebieden minder vee kan worden gehouden. Overigens heeft Rutte in het gesprek herhaald dat de stikstofdoelen blijven staan. 'We hebben te maken met een rechterlijke uitspraak.'

De aanwezige boeren zelf kwamen met 'heel veel' suggesties om meer perspectief te bieden aan de boeren die wel doorgaan. 'Een heel belangrijke is gewoon een eerlijke prijs', aldus de premier. Hij wil verder niet zeggen welke concrete suggesties worden gedaan. Belangrijk is vooral dat boeren die straks minder vee houden 'een goede toekomst hebben en een eerlijke prijs betaald krijgen. En wat dat ook betekent voor de supermarkt en de hele tussenhandel'.


Boerenorganisaties

Naast de gesprekken die Rutte voert met boerenbedrijven, gaat het kabinet samen met onder andere provincies in gesprek met boerenorganisaties. Die gesprekken beginnen later in het jaar onder leiding van Johan Remkes.

Remkes werd recent aangewezen als gespreksleider en begint woensdag met zijn voorbereidingen. Hoewel veel boerenorganisaties al hebben gezegd niet met hem om de tafel te willen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer