Neerslagtekort neemt vermoedelijk nog toe

Ondanks de gevallen neerslag zijn de effecten van de droogte steeds meer zichtbaar. Het neerslagtekort is in de afgelopen dagen gestabiliseerd, maar zal naar verwachting weer toenemen door het uitblijven van regen. Dat meldt het De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in een update van de Droogtemonitor.

Neerslagtekort+neemt+vermoedelijk+nog+toe
© VidiPhoto

De aanvoer van de Rijn bij Lobith is door neerslag in de Alpen in de afgelopen dagen licht gestegen naar waarden net boven de 700 m3/s en stijgt naar verwachting richting 1000 m3/s rond het weekend van 27 en 28 augustus.


Na het weekend is een langzame afname van de aanvoer richting 800 m3/s het meest waarschijnlijk. De aanvoer van de Maas bedraagt op dit moment ongeveer 35 m3/s en zal de komende dagen waarschijnlijk rond 25 m3/s liggen. Op dit moment is er voldoende water in het IJsselmeer en Markermeer om te voldoen aan de watervraag.

De problemen rond het verdelen van zoet oppervlaktewater over de verschillende (regionale) deelsystemen houden aan. Op grote schaal worden tijdelijke pompinstallaties ingezet om de wateraanvoer naar regionale watersystemen zo goed als mogelijk in stand te houden. Het aantal onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater is toegenomen.

De verwachte toename van de Rijnaanvoer verbetert tijdelijk de mogelijkheden om zoet water aan te voeren. Na het weekend van 27 en 28 augustus zal de Rijnaanvoer echter weer afnemen.


Meer blauwalg

De neerslag die op diverse plaatsen in Nederland is gevallen, heeft de ernstige droogtesituatie in de natuur en landbouw niet kunnen verbeteren. Droogval van watergangen en uitzakkende grondwaterstanden hebben grote gevolgen voor flora en fauna, waarbij verschillende diersoorten het zwaar hebben. De waterkwaliteit is verslechterd, met onder andere een toename van het aantal meldingen van blauwalg.

In de hogere delen van Nederland is voor enkele gewassen het groeiseizoen voorbij. De droogte en de genomen maatregelen, zoals onttrekkingsverboden, zorgen voor een verminderde oogstopbrengst. De verwachte toename van de Rijnaanvoer heeft naar verwachting maar beperkt effect op natuur en landbouw.

De LCW is sinds 3 augustus opgeschaald naar niveau 2: feitelijk watertekort op basis van de criteria van het landelijk draaiboek waterverdeling en droogte. De droogtemonitor is een product van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling van het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN-LCW) met bijdragen van de waterschappen, Rijkswaterstaat, het KNMI, de provincies, het ministerie van LNV en Vewin.



Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer