Droogte enigszins toegenomen, verlichting verwacht

Het neerslagtekort stijgt. Dat komt mede door de wat hogere temperaturen van de afgelopen dagen. Sinds 10 juni viel in Nederland weinig neerslag. De regen van donderdag en die voor vrijdag wordt verwacht, geeft enige verlichting.

Droogte+enigszins+toegenomen%2C+verlichting+verwacht
© Twan Wiermans

Dat meldt de nieuwste editie van de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling van het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN-LCW). De afvoer van de Rijn is momenteel onder het afvoercriterium van 1.300 kuub per seconde (m3/s) uitgekomen dat geldt voor de maand juni.


Echter, door de verwachte neerslag in de stroomgebieden van de Rijn en de Maas wordt vanaf het weekend van 25 en 26 juni een afvoerstijging verwacht naar waarden rond 1.300 m3/s. De kans dat het afvoergemiddelde van de Maas bij Sint Pieter onder het criterium van 25 m3/s (driedaags gemiddelde) komt, is klein. De aanvoer van zowel de Rijn als de Maas is voldoende om aan de huidige watervraag (daar waar zoet oppervlaktewater aangevoerd kan worden) te voldoen.


Onttrekkingsverboden gehandhaafd

Het IJsselmeergebied staat op zomerpeil. Naar verwachting zal dit peil de komende periode gehandhaafd worden. Grondwaterstanden zijn in diverse gebieden laag. Lokaal zijn beken drooggevallen. Daardoor blijven diverse maatregelen gehandhaafd, zoals onttrekkingsverboden en peilopzet. In het algemeen doen zich weinig problemen voor.


Actueel neerslagtekort met 15 daagse verwachting, stand 22-6-2022.
Actueel neerslagtekort met 15 daagse verwachting, stand 22-6-2022. © KNMI

Nederland zat dit voorjaar aanvankelijk boven het gemiddelde van de 5 procent droogste jaren. Ook de stand in recordjaar 1976 werd even benaderd. Door de neerslag in de maand mei is het neerslagtekort fors gedaald om in de loop van juni weer naar de 5 procent droogste jaren te kruipen. De regen van donderdag en vrijdag doet het neerslagtekort weer zakken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer