Onrust over groter nationaal park in Salland

Boeren langs de Sallandse Heuvelrug en in het westen van Twente maken zich zorgen over de plannen voor een nieuw nationaal park dat een groot deel van Midden-Overijssel zou moeten beslaan. Het betreft het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twentse Reggedal in wording.

Onrust+over+groter+nationaal+park+in+Salland
© Twan Wiermans

Het nieuwe park zou tot zo'n 60.000 hectare groot moeten worden, als uitbreiding op het huidige Nationale Park Sallandse Heuvelrug. Dat telt momenteel 3.500 hectare. De boeren zijn bang dat de uitbreiding tot extra beperkingen in de bedrijfsvoering leidt. Die komen dan bovenop de uitwerking van een gebiedsgerichte stikstofaanpak en mogelijke klimaat- en (drink)watermaatregelen.

LTO Noord volgt de plannenmakerij voor Midden-Overijssel nauwgezet, zegt veehouder Jolanda Kieftenbeld uit Haarle. Zij heeft namens LTO Noord Salland samen met medebestuurder John van den Berg zitting genomen in het programmateam dat de plannen begeleidt.


Vragen en zorgen

'Zo kunnen we in de gaten houden wat de gevolgen worden', aldus Kieftenbeld. 'Maar de kaders voor de plannen zijn nog erg onzeker. Volgens ons moeten eerst veel vragen worden beantwoord, voordat we verder kunnen praten. Zoals over het waarom en de gevolgen van zo'n park voor onze landbouwgrond. Die vragen en zorgen hebben we ook bij de politiek neergelegd.'

De nationale parken nieuwe stijl, die ook elders in Nederland worden ingesteld, richten zich onder andere op het creëren van meer ruimte voor recreatie en natuur. Provincie Overijssel, de betrokken Twentse en Sallandse gemeenten zoals Raalte en Hellendoorn en de natuurorganisaties zien dat wel zitten. Volgens de betrokken overheden en organisaties heeft het nationaal park in wording geen link met het gebiedsproces voor de stikstofaanpak.


Duidelijkheid

De boeren vrezen voor hun mogelijkheden voor bedrijfsontwikkeling en willen eerst duidelijkheid. Kieftenbeld wijst erop dat het moment van 'go' of 'no-go' voor een groter nationaal park voor eind volgend jaar is ingepland. 'Volgens de afspraken moeten alle partijen instemmen voordat verdere concrete stappen kunnen worden gezet.'

De betrokken gemeenten zeggen de zorgen van de agrariërs serieus te nemen. Zo komt er een klankbordgroep van boeren uit het gebied en komt er in de communicatie meer aandacht voor de agrarische sector. 'We vinden dat de boeren zich gehoord moeten blijven voelen', stelt gemeente Raalte.

Volgens Kieftenbeld worden de zorgen in het gebied breed gedeeld. 'Ook van de andere kant van de Lemelerberg hoor ik die geluiden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer