Derde exportrecord op rij voor Nederlandse ui

De Nederlandse export van uien bedraagt in seizoen 2021-2022 ruim 1,3 miljoen ton. Dat is het derde exportrecord op rij voor de uiensector, zo blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis op basis van KCB-exportcijfers.

Derde+exportrecord+op+rij+voor+Nederlandse+ui
© Twan Wiermans

Het totale exportvolume is met 0,85 miljoen ton (7 procent) toegenomen ten opzichte van het vorige exportrecord uit 2020-2021. De Nederlandse ui vindt zijn afzet met 52 procent vooral op bestemmingen in Afrika. Wat opvalt is dat Ivoorkust (180.012 ton) Senegal (175.698 ton) passeert in de ranglijst van voornaamste exportbestemming.Verder is de groei in exportvolume naar Groot-Brittannië (+30.172 ton) opmerkelijk. Ondanks dat de brexit formeel effectief is, zijn belangrijke douaneformaliteiten en fytosanitaire controles nog niet effectief. De export naar Groot-Brittannië komt uit op in totaal 142.654 ton.

Daarna volgen Guinee (86.179 ton), Mauritanië (65.244 ton) en Maleisië (56.530 ton) als belangrijkste exportlanden. 65,8 procent van het exportvolume gaat naar tien bestemmingen. De Nederlandse ui is in totaal naar 129 landen geëxporteerd. 27 procent blijft binnen Europa, 12 procent vertrekt naar Azië. Naar Zuid-Amerika (5 procent) en Noord-Amerika (4 procent) wordt minder geëxporteerd.


In seizoen 2021-2022 hebben drie wisselingen plaatsgevonden tussen exportbestemmingen in de rangschikking van voornaamste bestemmingen, ten overstaan van vorig seizoen. De opvallendste verschuiving is dat Ivoorkust Senegal heeft gepasseerd. Wel nam de export naar zowel Senegal (2 procent) als Ivoorkust (26 procent) toe. Daarnaast passeerde Guinee Mauritanië (van 5 naar 4 procent) en Mali passeerde de Filipijnen (van 8 naar 7 procent).

De vijf grootste stijgers wat betreft het absolute exportvolume zijn Ivoorkust (+37.641 ton), Groot-Brittannië (+30.172 ton), Guinee (+19.143 ton), Oekraïne (+11.524 ton) en Maleisië (+8.113 ton). De vijf grootste dalers zijn Sri Lanka (-13.520 ton), Israël (-9.041 ton), Brazilië (-5.944 ton), Zweden (-4.860 ton) en Gambia (-4.215 ton).Oekraïne neemt de vierde plaats in qua grootste stijgers in absolute exportvolumes. De belangrijkste uienvoorraden waren in de tweede seizoenshelft geconcentreerd in de zuidelijke regio's van het Oost-Europese land. Door de aanhoudende vijandelijkheden in deze gebieden zijn er belemmeringen om de binnenlandse productie op de markt te brengen en is het land afhankelijk van import uit onder meer Nederland en Polen.


Nauwelijks export naar Sri Lanka

De export naar Sri Lanka is vrijwel volledig stil komen te liggen (-91 procent). Dit is ongetwijfeld een gevolg van de politieke instabiliteit en de economische ineenstorting waar het land mee te maken heeft. De recordlaagte deviezenreserves van het land bemoeilijkt de import van voedselproducten.

De uienexport piekte in seizoen 2021-2022 traditioneel in de eerste helft. 62 procent van het totaal geëxporteerde volume verliet Nederland voor de jaarwisseling. Vooral naar Senegal (95 procent), Mali (97 procent), de Filipijnen (95 procent) en Ivoorkust (69 procent) wordt in de eerste helft veel geëxporteerd. Andere belangrijke exportlanden kennen een evenwichtigere verdeling: Groot-Brittannië met 48 om 52 procent, Guinee met 41 om 49 procent en Maleisië met 52 om 48 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer