Taakstraf voor relschoppers bij boerenprotest Zwolle

De politierechter in Zwolle heeft vrijdag drie mannen een taakstraf van 120 uur en een maand voorwaardelijke celstraf opgelegd, voor hun betrokkenheid bij rellen na een boerenprotest in Zwolle. Zij zijn geen boeren, maar sympathiseren wel met de hen.

Taakstraf+voor+relschoppers+bij+boerenprotest+Zwolle
© Korpsmedia / Jeroen Stoops

Op 4 juli vond in het kader van boerenprotesten tegen de stikstofplannen van het kabinet een blokkade plaats bij een distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. Die liep uit op een confrontatie met de ME en daarbij zijn verschillende aanhoudingen verricht, waaronder deze drie mannen. Een vierde man, de enige boer onder de in totaal vijf verdachten, werd bij gebrek aan bewijs vrijgesproken, conform de eis van de officier van justitie.

De confrontatie volgde op het uitvaardigen van een noodverordening door de burgemeester van Zwolle. De ME had de twee- tot driehonderd bij het distributiecentrum aanwezige personen gemaand te vertrekken. Dat deden ze niet. In plaats daarvan werd er geweld gepleegd, onder meer door met bierflesjes naar de politie te gooien. Een shovel van de politie werd vernield.


Celstraf geëist

Drie verdachten verklaarden naar de blokkade te zijn gegaan om de boeren te steunen. Geen van de mannen staat bekend als notoir relschopper. Volgens de terechtstaande boer kwamen de rellen 'niet bij de boeren vandaan', maar waren andere aanwezigen er de oorzaak van.

Het OM eiste een celstraf van vier maanden tegen drie van de vijf verdachten, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Justitie vindt het belangrijk dat 'een duidelijk signaal' wordt afgegeven, ook omdat de boerenprotesten tegen de stikstofplannen van het kabinet steeds harder worden. 'Demonstreren is een belangrijk grondrecht, maar als je over de schreef gaat kun je stevige reactie verwachten', aldus de officier van justitie. 'Geweld tegen de politie tolereren we niet.'

Tegen één verdachte eiste de officier een taakstraf, waarbij hij rekening hield met diens persoonlijkheidsproblematiek. Ook de rechter deed dat: hij legde de man een taakstraf van 120 uur op, waarvan 40 uur voorwaardelijk.


'Slecht voor boerenzaak'

De politierechter vond het te ver gaan om de verdachten tegen wie een celstraf was geëist naar de gevangenis te sturen. Wel hield hij hun voor dat zij in hun solidariteit met de boeren 'een grens' zijn overgegaan. Met het door hen gepleegde geweld hebben zij de boerenbeweging geen goed gedaan, aldus de rechter. En geweld tegen de politie is helemaal uit den boze, aldus de rechter. 'Zij zetten zich in voor onze samenleving. Politiemensen hoor je niet te bekogelen.'

Voor het overtreden van de op de bewuste avond uitgevaardigde noodverordening legde de politierechter conform de eis van het OM een boete van 410 euro op. De aangeklaagde boer werd ook hiervan vrijgesproken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 9°
  20 %
 • Maandag
  18° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer