Loonwerker strooit kleigrond van bouwput uit over weiland

Loonwerker Morris van Zanten in Middelie heeft dinsdag een laag klei uitgestrooid over een weiland van melkveehouder Nico Smit in Amsterdam-Noord. De praktijkdemo is uitgevoerd in opdracht van agrarisch collectief Water, Land en Dijken (WLD).

Loonwerker+strooit+kleigrond+van+bouwput+uit+over+weiland
© Bert Hartman

De twee vrachtwagens met kleigrond zijn afkomstig van een bouwput vlak bij de Johan Cruijff ArenA, waar een parkeergarage wordt gebouwd. Bij de proef wordt gekeken of de kleideeltjes zich voldoende vermengen met het veen, om zo bodemdaling tegen te gaan.

Bedoeling van de proef is verder om te testen hoe het verkleien van de veenweiden in de praktijk werkt. Voor de proef werd voor het verspreiden van de klei gebruikgemaakt van een breedwerpige ruigemeststrooier.

Het streven is om 3,5 centimeter klei aan te brengen. Tijdens de demonstratie, die werd bezocht door een groep agrariërs, werd onder meer getest hoe snel er moet worden gereden om dat resultaat te bereiken. WLD-projectleider Martine Bijman: 'We willen deze maand sowieso nog zo'n 3.500 kuub klei op 5 hectare grond uitrijden. Deze ervaring helpt om dat zo goed mogelijk te doen.'


Waterinfiltratiesysteem

Het perceel van Smit is onlangs van een waterinfiltratiesysteem voorzien, ook met als doel om de inklinking van het veen tegen te gaan. Om het land op termijn op te knappen, wordt de klei in een later stadium nog ondergewerkt.

Bijman is blij dat Smit aan de proef deelneemt. Het is de bedoeling om in de regio Amsterdam Landelijk Noord in totaal 20 hectare veen te verkleien. 'Door verschillende percelen te gebruiken, maar ook verschillende kleisoorten, proberen we te achterhalen welke combinaties het beste werken.'


Breder pakket

Het verkleien maakt deel uit van een breder pakket aan technische mogelijkheden om de bodemdaling te reduceren. 'In het najaar starten we met het Loket Veenweideboeren Noord-Holland', vertelt Bijman. 'Dit loket is gericht op het nemen van inrichtingsmaatregelen die broeikasgasemissie tegengaan.'

De financiering daarvoor komt van de provincie met gelden uit de Impuls Veenweide. 'Iedere boer met agrarische grond in het Noord-Hollandse veenweidegebied komt via WLD in aanmerking voor een bijdrage in de kosten', legt Bijman uit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer