Varkenssector: overheid, maak publiek bewust van insleeprisico

Om te voorkomen dat Afrikaanse varkenspest in deze vakantieperiode ons land binnenkomt, moet de overheid het publiek beter informeren. Die oproep doet de varkenssector, omdat insleep van dit virus nu een groot risico vormt. Dat kan door het achterlaten van besmette voedselresten in de natuur of op parkeerplaatsen.

Varkenssector%3A+overheid%2C+maak+publiek+bewust+van+insleeprisico
© VeeenLogistiek Nederland

Om de overheid op die taak te wijzen, maakten Jeannette van de Ven als LTO-portefeuillehouder Gezonde Dieren, POV-voorzitter Linda Verriet en voorzitter Helma Lodders van Vee&Logistiek Nederland samen met een afvaardiging van de vleesindustrie (COV) en dierenartsen (KNMvD) donderdag de parkeerplaats Het Gevlocht aan de A67 schoon.

Het publiek dient met voldoende en duidelijke informatie op parkeerplaatsen erop gewezen te worden dat ze geen etensresten moeten laten rondslingeren. Op die manier kunnen wilde zwijnen besmet raken met ziekteverwekkers als Afrikaanse varkenspest en zo het virus verder verspreiden. Door etensresten of allerlei verpakkingen alleen in afgesloten vuilnisbakken weg te gooien of even mee naar huis te nemen, kunnen mensen bijdragen aan het voorkomen van insleep.


Achtergelaten voedselresten

De overheid moet in die voorlichting veel actiever zijn, geeft de varkenssector aan. In een brief aan landbouwminister Henk Staghouwer vragen de organisaties om snel en meer actie te ondernemen. De kans dat terugkerende vakantiegangers en ander reizigersverkeer met achtergelaten voedselresten bijdragen aan verspreiding van Afrikaanse varkenspest neemt in deze periode toe. Het virus kan zo grote afstanden afleggen.Daarom zijn LTO, POV, COV, Vee&Logistiek Nederland en KNMvD zeer bezorgd dat het opduikt onder wilde zwijnen of in de Nederlandse varkenshouderij. De gevolgen zijn enorm als deze voor varkens besmettelijke ziekte in Nederland komt. Er is namelijk nog geen vaccin beschikbaar.

Roadmap Afrikaanse varkenspest

Toenmalig landbouwminister Carola Schouten ontving eind mei 2020 de roadmap 'Preventie introductie Afrikaanse Varkenspest'. Deze is opgesteld door de taskforce voor viruspreventie, bestaande uit de overheid, provincies, natuurorganisaties en brancheorganisaties.

De 'routekaart' bevat acties om de kans op een besmetting bij gehouden varkens en onder wilde zwijnen verder te verkleinen. Belangrijk aandachtspunt is voorlichting, niet alleen binnen de sector, maar juist ook naar reizigers en recreanten. Staghouwer wordt door de sector dringend opgeroepen deze taak met hoge prioriteit beter in te vullen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer