Boeren in Friesland zaaien 100 hectare kruidenrijk grasland in

Dertig boeren hebben de afgelopen maanden in totaal 100 hectare kruidenrijk grasland ingezaaid in Friesland. Zij kregen korting op het zaaigoed, omdat de provincie Fryslân 15.000 euro doneerde aan de landelijke crowdfundingscampagne 1001ha van LTO Nederland en Urgenda.

Boeren+in+Friesland+zaaien+100+hectare+kruidenrijk+grasland+in
© Pure Graze

Volgens de Friese gedeputeerde Douwe Hoogland heeft de 1001ha-actie een grote charme. 'Het is laagdrempelig. Ook gangbare boeren die misschien nog wat verder van natuurinclusief boeren afstaan, kunnen zo proeven aan het gebruik van kruidenrijk grasland en wat dat op kan leveren', zei hij maandag tijdens een bezoek aan een kruidenrijk veld van melkveehouder Jan Woudstra.'Door de vele kruiden hoef je niet in te leveren in opbrengst, maar heb je wel een gezonde bodem en meer insecten. Ik had natuurlijk al positieve dingen gelezen, maar als boer wil je het toch zelf uitproberen en op je eigen land zien wat het doet', geeft Woudstra aan.


Experimenteren

De campagne 1001ha startte in het najaar 2020. Door korting te geven, wilden Urgenda en LTO Nederland het voor boeren makkelijker maken om te experimenteren met kruidenrijk. Iedere hectare kruidenrijk scheelt 500 kilo kunstmest en 1.000 kilo CO2 ten opzichte van gangbaar gras.


Behalve winst voor het klimaat, bodem en biodiversiteit, draait de campagne vooral om het leerproces van de melkveehouders. Inmiddels doen negenhonderd boeren mee en is er al ruim 2.500 hectare verkocht, waarvan zo'n 300 hectare in Friesland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer