Friesland draagt bij aan 1.001 hectare kruidenrijk grasland

Friese melkveehouders kunnen vanaf dinsdag 5 april met fikse korting een kruidenrijk grasmengsel krijgen. Dat kan dankzij een bijdrage van 15.000 euro van provincie Fryslân aan de campagne 1001ha.

Friesland+draagt+bij+aan+1%2E001+hectare+kruidenrijk+grasland
© Pure Graze

Hierdoor krijgt Friesland er 100 hectare kruidenrijk grasland bij. Elke hectare kruidenrijk grasland helpt volgens initiatiefnemers LTO Nederland en Urgenda bij het versterken van de biodiversiteit boven en onder de grond. Kruidenrijk grasland kan beter tegen droogte en helpt per hectare zo'n 500 kilo kunstmest te reduceren waardoor er 1.000 kilo CO2 minder wordt uitgestoten vergeleken bij gangbaar grasland.

De campagne 1001ha helpt boeren met omschakelen naar kruidenrijk grasland door crowdfunding. De campagne slaat aan bij boeren. Landelijk doen al ruim achthonderd boeren mee en is er al voor ruim 2.400 hectare verkocht.


Alexander Vugts, biologisch melkveehouder in het Brabantse Haaren: 'Ik heb dankzij 1001ha vorig jaar voor het eerst kruidenrijk grasland geprobeerd en dat smaakte naar meer. We zaaien nu op een perceel dat biologisch wordt en dus gebruiken we hier geen kunstmest meer en minder mest. De stikstofbindende klavers zijn hier extra belangrijk en het gevarieerde mengsel is erg gezond voor koeien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer