Staghouwer: einde eendenhouderij niet aan de orde

Het beëindigen van de eendenhouderij, zoals de Partij voor de Dieren voorstelt, is wat landbouwminister Henk Staghouwer betreft niet aan de orde. 'Dat is een maatregel met vergaande gevolgen voor eendenhouders', schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Staghouwer%3A+einde+eendenhouderij+niet+aan+de+orde
© Twan Wiermans

De Partij voor de Dieren gebruikt in Kamervragen als een van de argumenten voor beëindiging van de eendenhouderij in Nederland, dat meer dan 19 procent van alle eenden vergast zou zijn sinds de eerste uitbraak van dit vogelgriepseizoen op 26 oktober. Minister Staghouwer kan dit percentage niet bevestigen.

'Een percentage is niet te geven omdat het aantal eenden op de bedrijven fluctueert door onder andere de afvoer naar de slacht', schrijft Staghouwer als antwoord op de vragen. 'Het vergelijken van aantallen op enig moment geeft dus geen accuraat beeld van het percentage gedode dieren door een besmetting met vogelgriep.'


Vleeseenden

In totaal zijn 41 bedrijven met vleeseenden actief. Daarvan zijn sinds oktober 2021 twee bedrijven besmet geraakt in 2021 en acht in 2022. In totaal zijn er ongeveer 213.200 eenden geruimd vanwege een besmetting met vogelgriep.

De minister noemt het aantal besmettingen en geruimde dieren dit jaar hoog. 'Dat is een zeer ongewenste situatie, gezien de hoeveelheid dieren die geruimd wordt en de impact op de veehouders en hun gezinnen. Ik hoor de roep om alternatieven. Ik zet maximaal in op preventie van vogelgriep. Dat is ook het geval bij pluimveehouders. Zij worden zwaar getroffen en er is hen alles aan gelegen de ziekte buiten hun stal te houden.'


Werkzaam vaccin

Staghouwer hoopt dat op termijn een werkzaam preventief vaccin beschikbaar is. Daarmee kan het aantal ruimingen verder worden beperkt. 'Ook laat ik onderzoek doen naar insleeproutes en wordt onderzoek gedaan op de besmette bedrijven. Helaas heeft dit tot op heden niet geleid tot het identificeren van een route van insleep', geeft de minister aan.

'Ik doe alles wat in mijn vermogen ligt om vogelgriep te voorkomen en te bestrijden, zolang dat nodig is', vervolgt Staghouwer. 'Op dit moment is het ruimen van besmette bedrijven, en in de Gelderse Vallei helaas ook de bedrijven in de 1 kilometerzone, een noodzakelijke maatregel om vogelgriep te bestrijden.'

De Partij voor de Dieren wijst erop dat Nederlands vlees van eenden voornamelijk is bedoeld voor de export. Uit navraag bij de eendensector blijkt dat 95 procent van het Nederlandse eendenvlees binnen de Europese markt wordt afgezet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer