DLV Advies werkt aan verdienmodel CO2-reductie

DLV Advies werkt aan een certificaat waarmee veehouders kunnen aantonen hoeveel methaanemissie ze reduceren. Dit kan vervolgens als CO2-certificaat worden verkocht. De prijs ligt nu op 10 tot 20 euro per ton CO2.

DLV+Advies+werkt+aan+verdienmodel+CO2%2Dreductie
© Twan Wiermans

'Het certificaat kan een extra verdienmodel worden bij mestvergisting of emissiearme stalsystemen', zegt Anne van Heesbeen, projectleider bij DLV Advies.

Methaan is een sterk broeikasgas. De uitstoot van 1 kilo methaan komt overeen met 28 tot 35 kilo CO2-equivalenten. De methaanuitstoot per koe bedraagt volgens Van Heesbeen 128 kilo per jaar. Daarvan komt 78 procent vrij bij het herkauwen; 22 procent ontstaat in de mestkelder bij het fermenteren van de mest.


Afvoer dagverse mest

Zo snel mogelijk afvoeren van dagverse mest helpt het ontstaan van methaan te voorkomen. Om aan te tonen hoeveel CO2-equivalenten je bespaart met het direct afvoeren van dagverse mest, werkt DLV Advies aan een methodedocument.

'Hierin beschrijven we hoeveel methaan we reduceren via het direct afvoeren van dagverse mest', legt Van Heesbeen uit. 'Dat gaat dan niet alleen op bij het vergisten, maar ook bij het direct uitrijden van mest op het land. Het gaat erom dat je een soort protocol hebt, waarmee je kunt aantonen hoeveel CO2-equivalenten je bespaart.'

In het document wordt de huidige methaanemissie omschreven (op basis van onder meer melkproductie, mestproductie, voer en temperatuur) en de besparing bij het direct afvoeren van de mest.


Mestvergisting

Dat snelle afvoeren van mest gebeurt onder meer al op veehouderijbedrijven die werken met mestvergisting. Dat levert veehouders vooral inkomsten op uit energie en warmte. Het idee is om ook de gereduceerde methaan te verwaarden via de verkoop van certificaten die de bespaarde hoeveelheid CO2-equivalenten garanderen.

Van Heesbeen verwacht dat het methodedocument aan het eind van het jaar is afgerond. Daarna moet Stichting Nationale Koolstofmarkt het goedkeuren. Vervolgens kunnen veehouders ermee aan de slag gaan en de certificaten verkopen. Van Heesbeen: 'De prijs ligt nu op 10 tot 20 euro per ton CO2. Je hebt dan een extra verdienmodel naast de vergister.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer