Autoriteit Consument & Markt: limiet aan aansluittermijn op het net

Als het aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ligt, moeten netbeheerders binnen veertig weken een grootverbruiker aansluiten als er voldoende transportcapaciteit beschikbaar is. Voor kleinverbruikers (tot 3x80 ampère) geldt een maximumtermijn van achttien weken.

Autoriteit+Consument+%26amp%3B+Markt%3A+limiet+aan+aansluittermijn+op+het+net
© Pixabay

Dat staat in plannen die de ACM ter consultatie voorlegt. Belanghebbenden kunnen hier tot 5 oktober op reageren. De autoriteit legt de nieuwe aansluittermijnen vast in de Netcode elektriciteit. De ACM wil met dit besluit duidelijkheid geven aan afnemers.

Ze houdt daarbij rekening met de uitdagingen van netbeheerders, zoals het tekort aan personeel. Netbeheerders moeten daarbij de balans zoeken tussen het verzwaren van netten om transportschaarste op te lossen en het realiseren van nieuwe aansluitingen om beschikbare transportcapaciteit zo optimaal mogelijk te benutten.


Stop op nieuwe aansluitingen

Vertraging bij de aansluiting op het elektriciteitsnet heeft veel ondernemers parten gespeeld. Al speelde daar ook het gebrek aan netcapaciteit. Vorige maand kondigde landelijk netbeheerder Tennet een voorlopige stop aan voor nieuwe bedrijven die een aansluiting willen op het net, voor zowel de afname als het opwekken van elektriciteit in Noord-Brabant en Limburg. Ook bestaande bedrijven krijgen hiermee te maken als zij een zwaardere aansluiting willen.


De ACM wil dat bij een tekort aan transportcapaciteit de netbeheerder de congestie zo snel mogelijk oplost om daarna de nieuwe aansluitingen te realiseren. De netwerkbeheerders in Nederland werken al enige tijd aan het verzwaren van het netwerk. Door de toename van het opwekken van zonne- en windenergie schiet het netwerk geregeld tekort.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer