Capaciteitstekort elektriciteitsnet speelt tuinders West Betuwe langer parten

Tuinders en andere ondernemers in gemeente West-Betuwe hebben langer te kampen met het capaciteitsprobleem op het elektriciteitsnet. Dat betekent dat zij voorlopig niet kunnen uitbreiden of nieuwe bedrijven starten.

Capaciteitstekort+elektriciteitsnet+speelt+tuinders+West+Betuwe+langer+parten
© VidiPhoto

Oorzaak is een door de gemeenteraad afgekeurd bestemmingsplan voor uitbreiding van het huidige elektriciteitsstation. Netbeheerder Liander stelt dat de eerder beloofde oplostermijn van 2023 daardoor niet gehaald kan worden. Het probleem speelt al sinds mei 2019.

In gemeente West-Betuwe blijkt de ruimtelijke inpassing van een nieuw elektriciteitsstation een uitdaging, schrijft Liander in een toelichting op het afgekeurde bestemmingsplan. De ruimte die voor het elektriciteitsstation nodig is, beslaat ongeveer een derde van een voetbalveld.


Verdubbeling van vermogen

De regio heeft al enkele jaren te maken met een sterk groeiende vraag naar elektriciteit, waardoor het elektriciteitsnet de maximale capaciteit heeft bereikt. Een uitbreiding van het elektriciteitsnet is hier noodzakelijk om niet alleen de uitbreidingsplannen van bedrijven en tuinders mogelijk te maken. Dat geldt de komende jaren ook voor geplande woningbouw en de daarbij horende faciliteiten als scholen, sporthallen en supermarkten. Het nieuwe station zorgt voor een ruime verdubbeling van het vermogen.

Liander heeft een studie gedaan naar de mogelijkheden om het elektriciteitsnet in gemeente West-Betuwe te versterken. Daarbij is onderzocht waar de netverversterking het beste kan plaatsvinden. Hierbij is gekeken of de locatie bij het huidige elektriciteitsstation geschikt is, maar is ook bekeken wat de mogelijkheden zijn om een nieuw station elders te realiseren. Uit de studie is naar voren gekomen dat een uitbreiding direct grenzend aan het bestaande elektriciteitsstation de beste oplossing is.


Meer kosten en tijd kwijt

Als Liander moet uitwijken naar een andere nieuwbouwlocatie, moet de netbeheerder samen met de gemeente helemaal opnieuw beginnen met planvorming voor uitbreiding van het elektriciteitsnet in deze regio. Dat betekent niet alleen meer kosten, maar ook dat de oplostermijn minimaal drie jaar opschuift naar 2026. Alleen de bouw van een elektriciteitsstation neemt al 1,5 tot twee jaar in beslag. Daarnaast is Liander veel tijd kwijt aan het doorlopen van ruimtelijke procedures.

Een enorme tegenvaller voor doorgroeimogelijkheden van de regio, aldus Liander. Bedrijven, tuinders en woningbouw moeten daardoor nog langer wachten tot ze toegang krijgen tot extra of nieuwe transportcapaciteit. 'De glastuinbouw is volop bezig met innovaties ten behoeve van nieuwe teelttechnieken en verduurzaming. Door de huidige beperking op het elektriciteitsnetwerk wordt deze ontwikkeling volledig tot stilstand gebracht', meldt Nieki van der Burg van Van der Burg Paprika's in Est.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer