Boeren klagen over lange aansluittijden elektriciteitsnet

Boeren moeten soms een jaar wachten voordat ze worden aangesloten op het elektriciteitsnet van netbeheerder Enexis Netbeheer. Dat blijkt uit een rondvraag van ZLTO.

Boeren+klagen+over+lange+aansluittijden+elektriciteitsnet
© Twan Wiermans

Volgens melkveehouder en ZLTO-adviseur Angelien Hagenaars zijn er in de regio Rijsbergen-Zundert recent drie concrete klachten binnengekomen. 'Maar uit een rondvraag onder agrarisch ondernemers blijkt dat vrijwel iedereen dezelfde ervaring heeft.'

Hagenaars spreekt ook uit eigen ervaring. 'Bij de bouw van een nieuwe melkstal hebben we vier maanden moeten wachten op een aansluiting op het elektriciteitsnet. Daardoor hebben we een vertraging opgelopen van drie maanden. Dat heeft gevolgen gehad voor onze bedrijfsvoering.'

Het gaat niet alleen om nieuwe aansluitingen op het elektriciteitsnet, weet hij, maar ook om een koppeling voor het terugleveren van energie aan het net nadat zonnepanelen zijn aangelegd. 'We zitten klem, omdat we niet kunnen uitwijken naar een andere partij. Enexis is de enige netbeheerder in deze regio.'


Wettelijke termijn

Enexis is de netbeheerder voor aansluitingen in Noord-Brabant, Limburg, Groningen, Drenthe en Overijssel. In 2020 heeft het bedrijf ongeveer 2.600 opdrachten gekregen voor het aanpassen van, verwijderen van of nieuw te realiseren aansluitingen. Bij ongeveer 1.100 opdrachten gaat het om het realiseren van nieuwe aansluitingen. De wettelijke aansluittermijn is achttien weken. De gevallen waarbij de aansluittermijn oploopt, speelt in het hele verzorgingsgebied.

We zitten klem, omdat we niet kunnen uitwijken naar een andere netbeheerder

Angelien Hagenaars, melkveehouder en ZLTO-adviseur

In een reactie laat Enexis Netbeheer weten dat het bedrijf ernaar streeft om de klanten aan te sluiten op de gewenste datum en binnen de wettelijke termijn, maar dat dit niet altijd mogelijk is. 'De belangrijkste oorzaken daarvan zijn dat ons werkpakket mede door de energietransitie enorm is gegroeid', licht manager Energietransitie en Netwerken Daphne Verreth van Enexis Netbeheer toe. 'In sommige gebieden zijn er zelfs zoveel zonneparken aangesloten, dat er op dit moment geen ruimte meer op het netwerk is om nog nieuwe zonneparken aan te sluiten.'

'In 2021 investeren we 941 miljoen euro in het energienet. Dit recordbedrag is een stijging van meer dan 60 procent ten opzichte van 2015. Zo is de hoeveelheid werk op grootverbruikaansluitingen in vijf jaar tijd meer dan verdrievoudigd. Daarnaast kampen wij, net als andere netbeheerders, met een tekort aan technisch personeel.'


Geen ruimte op het net

De combinatie van een sterk gegroeid werkpakket en een tekort aan technisch personeel stelt Enexis naar eigen zeggen voor een uitdaging om alle klanten tijdig aan te sluiten. De belangrijkste aspecten waar de netbeheerder op inzet zijn het werven en opleiden van nieuwe technici, het continu verbeteren van de samenwerking met alle betrokken partijen en het verzorgen van een betere communicatie met de klant.

'Klanten worden bij de aanvraag geïnformeerd over de langere gemiddelde levertermijnen. Ook in de offerte wordt dit nogmaals benoemd en op de website wordt hier aandacht aan besteed', aldus Verreth. 'We adviseren onze klanten hun aanvraag zo vroeg mogelijk te doen. Het afgelopen jaar zien we dat klanten anticiperen op de langere levertermijn.'


Wie het eerst komt, het eerst maalt

Boeren hebben het idee dat bepaalde partijen voorrang krijgen voor een aansluiting op het net. Enexis benadrukt dat ze geen prioritering kan en mag aanbrengen. Verreth: 'Wij sluiten onze klanten aan volgens het 'wie het eerst komt, het eerst maalt-principe'. Maar de impact van alle energietransitieplannen op het energienet zijn fors. Ondanks alle investeringen en inspanningen die wij doen, is ons net op dit moment niet overal toereikend voor deze plannen en kunnen we niet overal tegelijk aan de slag.'

Volgens Verreth is Enexis als netbeheerder verantwoordelijk voor de aanleg van de infrastructuur, maar zijn gemeenten en provincies dat voor de benodigde ruimtelijke inpassing en vergunningen. 'Overleg en afstemming is essentieel voor de realisatie van deze plannen.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer