Afrikaanse varkenspest gevonden op Pools bedrijf bij Duitse grens

Ruim 10 kilometer vanaf de Duitse grens is een Pools backyardbedrijf met vijf varkens besmet geraakt met de Afrikaanse varkenspest. Het is de achtste uitbraak bij gehouden varkens dit jaar in Polen.

Afrikaanse+varkenspest+gevonden+op+Pools+bedrijf+bij+Duitse+grens
© Freelancer

Het bedrijfje ligt in Strzelczyn, in de gemeente Chojna. Aan de overkant van de grens in het noorden van deelstaat Brandenburg ligt een natuurgebied naast de Oder.

De varkens op het besmette bedrijf zijn gedood en afgevoerd. Het bedrijfje wordt gereinigd en ontsmet. Het backyardbedrijf ligt in beperkingsgebied II, dat is een besmet gebied. Vorig jaar zijn in deze regio ook uitbraken geweest van Afrikaanse varkenspest op backyardbedrijven. Daarnaast worden hier voortdurend besmette wilde zwijnen gevonden. Polen telt dit jaar al 1.283 besmette wilde zwijnen.

Geen besmette zwijnen in Nedersaksen

In de Duitse deelstaten Nedersaksen en Baden Württemberg waar in beide deelstaten één varkensbedrijf besmet raakte, zijn tot nu toe ondanks intensieve zoektochten geen besmette wilde zwijnen gevonden.

In deelstaat Mecklenburg Voorpommeren zijn op 15 en 16 juli weer 7 besmette zwijnen gevonden, nadat er twee weken lang geen besmettingen waren. Deze deelstaat kent 35 besmette zwijnen dit jaar.

In deelstaat Brandenburg zijn er 6 besmette zwijnen bij gekomen, waardoor het totaal nu staat op 264 besmette zwijnen dit jaar. In Saksen blijft het aantal besmette zwijnen flink oplopen naar inmiddels 745 dit jaar, 32 meer dan twee weken geleden.

213 besmette zwijnen Italië

In Italië is het aantal besmette zwijnen gestegen naar 213. Daarvan zijn er 109 gevonden in Piëmonte en 59 in Ligurië in het noordelijke besmette gebied. Bij Rome zijn 44 besmette zwijnen gevonden en is één bedrijf besmet geraakt. In de wat verderop gelegen provincie Rieti blijft het tot nu toe bij één besmet zwijn. Alle andere opgespoorde dode wilde zwijnen bleken niet besmet.

Vanwege de besmettingen met Afrikaanse varkenspest bij de wilde zwijnen en de risico's hiervan voor de gehouden varkens, klinkt in Italië de roep om intensiever op de wilde zwijnen te gaan jagen steeds luider. Daarnaast verwoesten de zwijnen ook veel landbouwgewassen, zijn er geregeld aanrijdingen met deze dieren en vormen de wilde zwijnen die ook in de steden leven een risico voor de mens en hebben ze negatieve effecten op het toerisme.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer