Spaanse handelaren waarschuwen voor risicovolle biggenimport

De import van biggen vergroot de kans op insleep van Afrikaanse varkenspest in Spanje. De vereniging voor Spaanse varkenshandelaren Ancoporc wijst op de recente besmetting in Duitsland op 15 kilometer van de Nederlandse grens. Dierbewegingen die het gezondheidsniveau van Spanje in gevaar brengen, moeten worden beperkt en indien mogelijk vermeden.

Spaanse+handelaren+waarschuwen+voor+risicovolle+biggenimport
© Koos Groenewold

Een uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde zwijnen of een varkensbedrijf zou de Spaanse varkenshouderij een enorme dreun bezorgen. Economisch zou de besmettelijke varkensziekte de sector een klap bezorgen, maar ook zou het een groot deel van de sector kunnen wegvagen.

Spanje zou waarschijnlijk nog forser getroffen worden dan Duitsland, omdat de afhankelijkheid van de varkensvleesexport van dat land veel groter is. Daarom roept Ancoporc varkenshouders op tot extra waakzaamheid. Nederland is de belangrijkste leverancier van buitenlandse biggen in Spanje. In het eerste half jaar van 2022 zijn er bijna 900.000 Nederlandse biggen heen geëxporteerd.


Extra zekerheid inbouwen

Vleesvarkenshouders die deze biggen in hun stallen opleggen, dienen volgens de varkenshandelarenvereniging extra zekerheid in te bouwen. Zeugenbedrijven waarvan biggen naar Spanje worden geëxporteerd, zouden voor het laden extra moeten worden gecontroleerd op typische ziekteverschijnselen van AVP.

Transportbewegingen die het gezondheidsniveau van Spanje in gevaar brengen, moeten volgens Ancoporc worden beperkt en indien mogelijk vermeden. Voorbeelden zijn vrachten met biggen van meerdere herkomsten die op een verzamelplaats bijeen zijn gebracht. Ook koppels die op een officiële rustplaats zijn geweest op weg naar Spanje vormen een extra risico.


Talloze herkomstbedrijven

De internationale handel in slachtbiggen zou daarom uit oogpunt van risico op het binnenhalen van Afrikaanse varkenspest aan banden moeten worden gelegd, stelt Ancoporc. Zulke koppels bevatten biggen van talloze herkomstbedrijven en op de gezondheid van die dieren kan volgens de Spaanse varkenshandelaren ook nogal eens iets opgemerkt worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer