Waarschuwing FDF voor insleeprisico Afrikaanse varkenspest

De varkenshouderijsector loopt grote risico's op de insleep van Afrikaanse varkenspest. Voorzitter Roy Nillesen van FDF Team Varkens wil daarom snel met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om tafel. Hij wil overleg over hoe de actuele risico's zijn in te dammen.

Waarschuwing+FDF+voor+insleeprisico+Afrikaanse+varkenspest
© Nieuwe Oogst

Een uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) zal een enorme impact hebben op de totale Nederlandse varkenssector. Daarom vindt Nilissen het van belang om er samen alles aan te doen om dit te voorkomen. De praktijkexpertise in FDF Team Varkens kan die risico's volgens de voorzitter beter in beeld brengen.

Daarom doet hij een dringend beroep op het NVWA-crisisteam AVP om niet te wachten met het nemen van een aantal voorzorgsmaatregelen. Om te beginnen, is er volgens Nilissen meer veiligheid nodig bij de inkoop van veevoergrondstoffen. 'Daar zitten veel risicopunten in voor de bioveiligheid. Een volledige track&trace van de grondstoffen is nodig en die is er nu niet.'


Hoge temperatuur

Verder adviseert hij alle voer te pelleteren bij een temperatuur van 85 graden, gedurende minimaal drie minuten. Op de voerfabrieken is bijvoorbeeld controle nodig op de aanwezigheid van het AVP-virus in de omgeving. Drinkwater moet in de ogen van Nilissen op een of andere wijze worden ontsmet en verder is bijvoorbeeld een strikte controle nodig op geïmporteerde vleeswaren uit bijvoorbeeld Italië.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer