Vertrek glastuinbouw naar buitenland bij Europese CO2-prijzen

Er bestaat een groot risico dat de Nederlandse glastuinbouw zich naar het buitenland verplaatst bij Europese CO2-beprijzing. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van klimaatminister Rob Jetten voor Klimaat en Energie.

Vertrek+glastuinbouw+naar+buitenland+bij+Europese+CO2%2Dprijzen
© gemeente Westland

De Nederlandse groente-, fruit- en sierteeltproductie zal zich mogelijk verplaatsen naar Zuid-Europa waar minder kasverwarming nodig is of het buitenland waar de kosten voor CO2-uitstoot lager zijn. Glastuinbouw Nederland vindt die ontwikkeling ongewenst en benadrukt dat duurzaamheid breder is dan CO2-emissiereductie alleen.

Het kabinet ontwikkelt maatregelen om invulling te geven aan het coalitieakkoord en het 'Fit for 55'-pakket met Europese klimaatmaatregelen. Met Europese CO2-beprijzing wil minister Jetten ervoor zorgen dat 'de vervuiler betaalt'. Daarnaast moet dit leiden tot eerlijkere concurrentie in Europa, doordat elke lidstaat een even streng klimaatbeleid voert.
Kritisch

Glastuinbouw Nederland is kritisch over een generieke regeling over CO2-beprijzing. Hoewel beprijzing op EU-niveau het speelveld wellicht minder oneerlijk maakt, moeten EU-lidstaten ook zonder deze heffing maatregelen doorvoeren vanwege het Europese klimaatbeleid. Glastuinbouw Nederland onderzoekt daarom komende tijd de precieze impact van de verschillende beleidsvoorstellen.

Glastuinbouw Nederland pleit voor een voortzetting van het CO2-sectorsysteem. In het CO2-convenant uit 2012 is afgesproken dat voor de sector een verlaagde energiebelasting geldt. Daartegenover staat dat er CO2-emissiedoelen zijn gesteld die elk jaar behaald moeten worden. Bij een overschrijding van de emissiedoelen betaalt de sector een vereffening.


Klimaatdoelen

Dit gehele bedrag wordt vervolgens weer ingezet om klimaatdoelen binnen de glastuinbouw te realiseren, onder meer via programma Kas als Energiebron. In het nieuwe convenant Energietransitie 2030 worden afspraken gemaakt over een nieuw, effectiever en meer sturend sectorsysteem. Dat zou in moeten gaan vanaf 1 januari 2025.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer