Turkije brengt Rusland en Oekraïne samen voor graanoverleg

Oekraïne, Rusland en Turkije overleggen woensdag samen met een delegatie van de Verenigde Naties over de export van graan uit Oekraïne. Dat heeft het Turkse defensieministerie bevestigd. Het gaat om militair overleg van de drie landen.

Turkije+brengt+Rusland+en+Oekra%C3%AFne+samen+voor+graanoverleg
© Twan Wiermans

De strijdende partijen Oekraïne en Rusland behoren tot de grootste graanproducenten ter wereld en hun oorlog leidt onder meer tot voedselschaarste. De blokkade van Oekraïense havens en de sancties tegen Rusland veroorzaken bijvoorbeeld dat er veel minder tarwe en kunstmest op de wereldmarkt komt.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft maandag getelefoneerd met zijn Oekraïense en Russische ambtgenoten, Volodimir Zelenski en Vladimir Poetin, meldden Turkse media. Hij sprak onder meer over het instellen van veilige vaarroutes door de Zwarte Zee, waarover vrachtschepen, mogelijk deels onder Turkse escorte, veilig de zeestraat de Bosporus kunnen bereiken.


Het is niet voor het eerst dat Erdogan instemming van Oekraïne en Rusland probeert te verwerven voor het plan van de vaarroutes. Hij betoogt dat er een voedselcrisis in de hele wereld dreigt. Turkije onderhoudt goede relaties met zowel Kiev als Moskou en er is veel economische samenwerking met Rusland.


Vredesonderhandelingen

Turkije doet niet mee aan anti-Russische sancties en probeert weer vredesonderhandelingen op gang te brengen tussen Oekraïne en Rusland. De twee landen hebben eerder in Turkije overleg gehad op het niveau van ministers.

Erdogan ontmoet zijn Russische ambtgenoot Poetin volgende week dinsdag in Iran. Ze zijn daar voor gesprekken over de strijd in Syrië met de Iraanse president Ebrahim Raisi.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer