Staghouwer voorziet grote aanpassingen in derogatie

De nieuwe derogatie waar zoveel Nederlandse boeren op wachten zal ‘significant’ anders zijn dan de vorige. Die verwachting meldt landbouwminister Henk Staghouwer aan de Tweede Kamer.

Staghouwer+voorziet+grote+aanpassingen+in+derogatie
© Dirk Hol

Staghouwer geeft vrijdagmiddag wederom een update over de derogatieonderhandelingen met Brussel. Volgens de bewindsman plaatst de Europese Commissie de derogatieverlenging ‘uitdrukkelijk in het licht van de transitie van de landbouw en de impact daarvan op het landelijk gebied door het Nationaal Programma Landelijk Gebied’.


‘Tegen deze achtergrond verwacht ik dat de EC aan het Nitraatcomité een conceptderogatiebeschikking zal voorleggen voor de periode 2022-2025 die significant anders zal zijn’, vervolg Staghouwer.

Wat die veranderingen kunnen inhouden, meldt de minister niet. Wel zegt hij in de derogatieonderhandelingen te streven naar een balans tussen een inzet die haalbaar is in Brussel, maar die ook (langjarig) duidelijkheid geeft voor de sector en aansluit bij de noodzakelijke transitie van de landbouw in het kader van de gebiedsgerichte aanpak.


Geen vanzelfsprekendheid

Staghouwer herhaalt dat een verlening van de derogatie ‘geen vanzelfsprekendheid’ is. Gezien het al vergevorderde mestseizoen tracht hij de derogatie voor 2022 op hetzelfde niveau te houden als de afgelopen jaren.

In aanloop naar het geplande Nitraatcomité op 15 september 2022 zal de EC de conceptbeschikking met de EU-lidstaten delen. Staghouwer verwacht dat hij in de eerste helft van september meer duidelijkheid kan bieden over de inhoud van de nieuwe conceptderogatiebeschikking.


Fnuikend voor perspectief

LTO Nederland noemt de voortdurende onzekerheid fnuikend voor het perspectief van boeren en vindt dat er in het derogatiedossier sprake is van onbehoorlijk bestuur. 'Het is inmiddels half juli en het bemestingsseizoen op gras nadert z’n einde. Achteraf zullen boeren dus pas te horen krijgen of ze wel of geen gebruik hadden kunnen maken van derogatie. Dat betekent dat boeren ofwel onnodig aangekochte kunstmest in plaats van dierlijke mest hebben gebruikt en dus onnodig hoge kosten hebben gemaakt , of achteraf het risico lopen zich niet aan de norm gehouden te hebben.'

Deze situatie is wat LTO Nederland betreft onbestaanbaar. De belangenorganiatie roept het kabinet en de coalitiepartijen in de Tweede Kamer op om alsnog en per omgaande te stellen dat derogatie in 2022 met dezelfde gebruiksnormen en onder dezelfde voorwaarden als in 2021 zal gelden. 'Ondernemers nu geen duidelijkheid bieden is weglopen voor de verantwoordelijkheid die de overheid heeft richting boeren en burgers. Het toch al zeer broze draagvlak zal hierdoor een volgende knauw krijgen'


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer