WUR-onderzoeker: teelt houtig kleinfruit in kas kan fossielvrij
De teelt van houtig kleinfruit onder glas kan fossielvrij, meldt onderzoeker Jan Janse bij Wageningen University & Research (WUR).
Een toekomstig fossielvrij bedrijf met houtig kleinfruit heeft diffuus glas, drie schermen, een actieve ontvochtiging met terugwinning van warmte, groeilicht van leds met beperkte lichtintensiteit en een belichtingsduur van ongeveer veertien uur.
Verder zal het bedrijf beperkt CO2 doseren, heeft hogedrukverneveling, in de winter matige etmaaltemperaturen en een gewas met beperkt blad. 'Met een klein beetje warmte uit warmtekoudeopslag via zonthermie zou een teler van houtig kleinfruit dan ver kunnen komen', aldus Janse.
Fossielvrije teelt
Volgens de onderzoeker zullen de energieprijzen in de toekomstige fossielvrije teelt waarschijnlijk hoog zijn. Janse denkt aan zo'n 1 euro per kubieke meter biogas en 20 tot 25 cent per kWh elektriciteit. Voor het onderzoek, gefinancierd door Kas als Energiebron, heeft hij onder meer gesprekken gevoerd met telers.
Naast een beschrijving van de huidige situatie in houtig kleinfruit, is er een literatuurstudie verricht waarin resultaten van binnen- en buitenlands onderzoek bij bramen en frambozen op een rij zijn gezet. Deze hebben vooral betrekking op het klimaat.
30 hectare onder glas
Frambozen en bramen worden beide op ongeveer 30 hectare onder glas of in tunnels geteeld. Bij twee teelten per jaar realiseren telers van bramen en frambozen producties van respectievelijk zo'n 10 en 4 tot 7 kilo per vierkante meter. Bij de teelt van bramen is de temperatuur in de regel 2 graden hoger dan bij frambozen. Voor een rendabele fossielvrije teelt is goed plantmateriaal een vereiste. 'Dit behoeft nog verbetering', stelt Janse.
Bij een toenemende hoeveelheid groeilicht tot 150 µmol per vierkante meter per seconde is de productie in een winterteelt beter. Voor de fotosynthese ligt het lichtverzadigingspunt van bramen en frambozen ongeveer tussen de 500 en 1.500 µmol per vierkante meter per seconde.
Vruchtkwaliteit
Erg hoge instralingsniveaus kunnen nadelig zijn voor de vruchtkwaliteit. Volgens Janse verhoogt diffuus glas de productie van bramen sterk, in tegenstelling tot frambozen. 'De temperatuur heeft een duidelijke invloed op de ontwikkelingssnelheid, maar slechts weinig op de fotosynthesesnelheid', weet de onderzoeker.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF 8501 MHO
2008, € 4.500
-
Vicon Schudder Fanex 804 (KK) #31330
Gebruikt, € 13.100
-
John Deere Tractor 6R 230 (SB) #28716
Gebruikt, P.O.A.
-
Gewichtblok 750 KG TOP
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Specialist toezicht en handhaving
Waterschap Rivierenland - Tiel - Rivierengebied
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Regiobestuurder (voorzitter Flevoland) LTO Noord
LTO Noord - Flevoland
Weer
-
Dinsdag21° / 12°10 %
-
Woensdag23° / 12°10 %
-
Donderdag24° / 13°10 %