Aandacht voor duurzaamheid en transparante keten bij jubileum CLM

'Fruittelers maken extra kosten voor duurzame productie. Deze meerkosten moeten we dan ook vergoed krijgen', vindt de Betuwse fruitteler Bert den Haan. Dat meldde hij donderdag bij de viering van het veertigjarig jubileum van CLM Onderzoek en Advies in het Gelderse Culemborg.

Aandacht+voor+duurzaamheid+en+transparante+keten+bij+jubileum+CLM
© Job Hiddink

Den Haan is één van de drie fruittelers die samen met CLM in een project zoekt naar mogelijkheden om ondernemers een vergoeding te bieden voor bovenwettelijke verduurzaming. Collega-fruitteler Wilbert van Wijk in het Utrechtse 't Goy onderstreepte die uitspraak. 'Als fruittelers zijn wij ook voor duurzaamheid en we kunnen dat ook als de keten dit financieel waardeert.'Daarnaast kondigde directeur Edo Dijkman aan dat recentelijk in de CLM-statuten is vastgelegd dat de winst die het bedrijf maakt, volledig wordt geïnvesteerd in projecten die passen bij de doelstelling: het bevorderen van duurzame landbouw.

Ga handel uit de weg, ga als teler uit de anonimiteit, werk samen naar transparante ketens en vergoed telers voor duurzame inspanningen

Joachim Nieuwhoff, directeur supply & chain HAK

Stimuleren duurzame landbouw

CLM werkt sinds de oprichting in 1981 aan de verbinding tussen milieu en landbouw en het stimuleren van duurzame landbouw. 'Die verbinding staat steeds meer onder druk, bijvoorbeeld door de stikstofplannen van het Rijk', zegt Dijkman. 'Blijf de verbinding zoeken, zodat in Nederland een constructieve zoektocht naar een economisch en ecologisch gezonde landbouw mogelijk blijft.'Bij het jubileum spraken zes gasten over de thema's markt & verdienvermogen en stikstof & nutriënten. Directeur supply & chain Joachim Nieuwhoff van groenteconservenfabrikant HAK pleit voor transparantie in de keten. 'Bouw ketens waarin je nauw en langdurig samenwerkt. Ga handel uit de weg, ga als teler uit de anonimiteit, werk samen naar transparante ketens en vergoed telers voor duurzame inspanningen.'


Meer kwijt aan voedsel

Verder gaf Nieuwhoff aan dat consumenten zich maar moeten aanpassen dat ze een groter deel van hun inkomen moeten besteden aan voedsel. 'Dat is de enige manier om te verduurzamen in de landbouw. Het steeds efficiënter telen is eindig.'

Pierre Berntsen noemde als directeur Agrarische Bedrijven bij ABN Amro twee routes van verduurzaming. 'Bij de koninklijke route betaalt de consument voor een zorgvuldig geproduceerd product. Je ziet nu een verschuiving in populariteit van het A-merk naar huismerk. De huidige situatie met de hoge inflatie heeft een negatieve invloed op deze vorm van verduurzaming.'


Initiële verduurzaming

De andere route is volgens Berntsen de initiële: verduurzaming vanuit de overheid in zowel Nederland als Europa. Hij doelt daarbij op onder meer de Green Deal, boer-tot-boerstrategie, kringlooplandbouw en het stikstofdossier. 'Deze manier van verduurzaming gaat wel door, maar de steeds strenger wordende wet- en regelgeving geeft veel minder energie in de keten. Verduurzaming moet je samen met boeren en tuinders doen. Daar zit enorm veel intellectueel kennis.'

In het onderdeel stikstof & nutriënten kwam onder meer LTO-vakgroepbestuurder en melkveehouder Jos Verstraten aan het woord. Ook Sandra Verheijden (beleidsadviseur Brabant Water) en CDA-Kamerlid Derk Boswijk (via een videoverbinding) lieten hun licht schijnen over deze onderwerpen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer