Roel Nizet: 'Fullwood Packo te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken'

Fullwood Packo verkeert in zwaar weer. De onlangs aangestelde interim- en crisismanager Roel Nizet, die van 2016 tot 2018 zelf directeur was bij dat bedrijf, heeft nu de taak de herstructurering en verkoop van de fabrikant in goede banen te leiden.

Roel+Nizet%3A+%27Fullwood+Packo+te+groot+voor+het+servet%2C+te+klein+voor+het+tafellaken%27
© Fullwood Packo

Fullwood Packo maakt melkinstallaties en -robots in Engeland en heeft een divisie voor melkkoeltanks in België. Met roots in het Britse Ellesmere-Shropshire is het bedrijf nu 75 jaar in Nederland actief en het bestaat bijna 240 jaar.

Uiterlijk 1 juni moet bekend zijn wat er met Fullwood Packo gaat gebeuren

Roel Nizet, interim- en crisismanager Fullwood Packo

De Nederlandse eigenaar Pindustry in het Utrechtse Vleuten, in 2014 opgericht door Andries Verder, Tjalko Reedijk en Steef Klop, kocht de fabrikant in 2015 op. Nu is Fullwood Packo weer in de verkoop gezet.


Is Fullwood Packo failliet?

'Nee, zeker niet. We zitten wel in een uitdagende situatie. Zeker vorig jaar zijn forse verliezen geleden. Pindustry, de investeringsmaatschappij uit Vleuten heeft sinds 2015 veel geld gestoken in het van oorsprong Britse bedrijf. Daar zijn ze nu mee gestopt. Pindustry is overigens een gezonde investeringsmaatschappij, maar maakt ook haar keuzes.'


Wat gaat er gebeuren met het bedrijf?

'We zijn aan het onderzoeken waar we staan en wat er mogelijk is. We willen de groep als geheel en de verschillende onderdelen ervan herstructureren. Een Franse verkoopmaatschappij die nooit winst maakte, bevindt zich inderdaad als enige in een fase van liquidatie. In de Engelse fabriek hebben we een stevig orderboek voor de melkrobots, maar zullen ook ontslagen vallen.

'We onderzoeken nu of we de Fullwood Packo Group als geheel of in onderdelen kunnen verkopen. Daar hoort de Belgische koeltechniekdivisie in het West-Vlaamse Zedelgem bij. Ik kan niet zeggen met welke partijen we praten, maar ook een managementbuy-out voor delen van het bedrijf behoort tot de mogelijkheden.'


Tekst gaat verder onder kader.
Fullwood Packo kent een roerige geschiedenis. Het voormalige Packo & Fullwood in Zedelgem ging in 2004 al eens failliet onder de toenmalige aandeelhouders Punch International en het Britse FW Holding. Moederbedrijf Packo Agri stootte de melkmachineafdeling af en de Nederlandse dealers moesten abrupt de import en onderdelenvoorziening zelf ter hand nemen met het daarvoor opgerichte bedrijf Mewitec in het Utrechtse Soest. Sinds de overname door Pindustry in 2015 is veel geïnvesteerd in het bedrijf. Er kwamen nieuwe producten en updates van de Merlin-robots, buitenmelkers en het eerste batchmilkingsysteem. Losse onderdelen binnen de organisatie, zoals importeur Mewitec, werden ingelijfd. Maar ook de samenwerking met Afimilk automatisering gaf een positieve impuls.

Waarom is deze herstructurering nodig?

'Fullwood Packo is uiteindelijk te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken. Er zijn enorme kapitaalkosten nodig voor de productontwikkeling en engineering. Daarvoor moet je bijvoorbeeld duizend tot tweeduizend robots per jaar maken, maar er worden 350 robots verkocht. Dan sluit de begroting niet.

'Er is gewoon een zekere schaalvergroting nodig, dus we zoeken naar overnamekandidaten die dat kunnen bieden. Ook een ontwikkeling als corona met leveringsproblemen als gevolg en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne helpt natuurlijk niet mee. Maar dat is niet de hoofdreden van deze herstructurering.'


Wanneer komt er duidelijkheid over wat er met het bedrijf gaat gebeuren?

'We hebben als piketpaaltje geslagen dat er voor de zomer duidelijkheid moet zijn. Dus uiterlijk 1 juni moet intern bekend zijn wat er met Fullwood Packo gaat gebeuren.'


Wat houdt deze situatie in voor de boeren die nu met een Fullwood Packo-installatie draaien?

'Ondertussen draaien alle onderdelen ongewijzigd door. Klanten van Fullwood Packo hoeven zich absoluut geen zorgen te maken over de lopende zaken. Verkoop, onderdelenvoorziening, service en garantiezaken gaan gewoon door zoals altijd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer