Logistiek bereidt zich voor op acties komende maandag

UPDATE 20.25 uur - Het grote logistiekbedrijf Jan de Rijk heeft klanten gewaarschuwd dat er maandag mogelijk sprake is van vertragingen bij ritten met vrachtwagens. Boerenorganisaties hebben namelijk aangekondigd die dag het land plat te willen leggen, ze zouden onder meer actie willen voeren bij distributiecentra.

Logistiek+bereidt+zich+voor+op+acties+komende+maandag
© Twan Wiermans

Directeur Fred Westdijk laat weten dat de waarschuwingen aan klanten vrijdag uitgestuurd zijn. Mogelijk dat hij maandag op de dag zelf ook nog aanpassingen laat doorvoeren in de routes die gereden worden. Maar voor dat soort maatregelen is het nu nog te vroeg, zegt hij. Dat komt omdat nog niet duidelijk is of en waar de boerenprotesten maandag zullen zijn.

Farmers Defence Force (FDF) geeft aan geen idee te hebben wat er maandag 'allemaal gaat gebeuren'. 'Maar dat er wat gaat gebeuren, dat is wel zeker. Dat lees en hoor je overal', zegt vice-voorzitter Jos Ubels van FDF.aldus Ubels.


Grootschalige actie

Komende maandag zijn er mogelijk acties in verschillende delen van het land tegen de stikstofplannen van het kabinet. Boeren roepen op sociale media op om dan met een grootschalige actie 'heel Nederland plat te leggen'. De oproep voorziet in acties bij onder meer Schiphol en de vliegvelden in Eindhoven en Rotterdam.

FDF speelt hierin geen enkele coördinerende rol, laat de organisatie weten. Wat er precies staat te gebeuren is dan ook onduidelijk. 'Daar hebben wij niet meer zicht op dan wat via social media rondgaat', aldus woordvoerster Sieta van Keimpema. Ook voorman Mark van den Oever spreekt van 'individuele acties' en stelt dat maandag 'de chaostheorie in werking' zal zijn. Ook Bart Kemp, voorman van actiegroep Agractie, heeft geen idee wat de plannen van boerenactivisten zijn. Wel verwacht hij dat het 'veel, groot en op veel plaatsen' zal zijn, laat hij weten.


Schiphol

Anticiperend op wat maandag mogelijk gebeurt, heeft Schiphol reizigers inmiddels geadviseerd zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen om eventuele blokkades te voorkomen. Blokkades van snelwegen rond Schiphol worden niet getolereerd, zei een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer eerder. De marechaussee heeft zwaar materieel zoals pantservoertuigen naar de luchthaven gebracht. Ook Eindhoven Airport heeft reizigers gewaarschuwd voor mogelijke acties. De politie zegt voorbereid te zijn op een drukke dag.

Reisbranchevereniging ANVR maakt zich 'flinke zorgen' over eventuele boerenacties maandag. 'Het wordt uitermate spannend', zegt Frank Radstake van de ANVR zaterdagavond in het tv-programma EenVandaag.


Met de trein

Er vertrekken volgens hem zo'n 65.000 tot 70.000 reizigers vanaf Schiphol maandag. 'En dan heb je ook nog de andere luchthavens.' Het belangrijkste advies aan reizigers is om de website van Schiphol en de luchtvaartmaatschappij in de gaten te houden. 'En kom met de trein', zegt Radstake.

'We hebben begrip voor de boerenactie, maar de reisbranche is de afgelopen tijd ook enorm geraakt door onder meer corona', zegt Radstake. Hij hoopt dat de boeren rekening houden met de reiziger 'die voor het eerst in twee jaar weer op vakantie kan'.


Lastig voorbereiden

Volgens ondernemersorganisatie evofenedex, die voor duizenden bedrijven de belangen behartigt op het gebied van handel en logistiek, is het lastig voorbereiden als niet duidelijk is waar er precies actie wordt gevoerd. Anders dan waarschuwingen kun je als bedrijf dan eigenlijk alleen maar proberen om bepaalden ladingen bijvoorbeeld een dag eerder te laten verzenden of een dag later. Maar vaak is dat geen optie.

Niet alle transporteurs sturen als Jan de Rijk waarschuwingen uit. Bij John Pronk Transport, dat ongeveer zeventig vrachtwagens telt, denken ze dat dit niet nodig is. Supermarktketen Albert Heijn, waarvoor dagelijks veel trucks in de weer zijn, betreurt de boerenacties waarvan klanten mogelijk last kunnen krijgen. 'Wij hopen dat partijen weer met elkaar om tafel gaan en tot werkbare afspraken kunnen komen. Tegelijkertijd houden wij er rekening mee dat het maandag onrustig kan zijn in het land en wij verwachten dan ook een drukke dag', zegt een woordvoerster.

Albert Heijn zal er volgens haar alles aan doen dat alle producten 'en zeker ook die van onze boeren en telers' in de schappen beschikbaar blijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer